Karla Malm: Lux

Karla Malmin romaanin päähenkilöinä ovat Sonja eli Ässä ja Iiris. He tutustuvat päätyessään opiskelemaan samaan kalliolaiseen lukioon. He ystävystyvät ensin, kunnes Iiris ihastuu Ässään. Tästä seuraa lyhyt suhde, joka repii auki myös ystävyyden. Nuorten päihteiden ja seksin sävyttämä maailma on raju. Ässä muuttuu öisin ”Lux”-nimiseksi, Virgin Suicides -elokuvasta napatun esikuvansa mukaiseksi, hahmoksi, joka joutuu monenlaisten miesten hyväksikäyttämäksi. Seksuaalinen häirintä ja väkivalta ovatkin selkeästi erottuvia teemoja Malmin romaanissa.

Tarinan kertoja on Iiris, joka asuu äitinsä kanssa kahdestaan. Hän on Ässää rauhallisempi, mutta lumoutuminen Ässästä vie häntä mukanaan. Hänellä on aiemmin ollut hyvä ystävä Katja, mielenosoituksissa ramppaava aktivisti, jonka hän kuitenkin tavallaan vaihtaa uuteen kiehtovaan ystäväänsä Ässään.

Silti jokin hänen ja Katjan Bushia ja Irakin sotaa haukkuvissa keskusteluissa tuntuu äkkiä auttamattoman ylimalkaiselta ja lapselliselta verrattuna oppilaskunnan huoneessa käytyihin hienovireisiin poliittisiin debatteihin.”

Romaani liikkuu kahdessa aikatasossa. Nuoruutta eletään pääosin vuodessa 2006. Kymmenen vuotta myöhemmin seurataan Iiristä aikuisena, kun elämä on jo tuonut uusia asioita eteen. Ässän tie on vienyt hankalammille teille, hän muun muassa päätyy tekemään rikoksen. Lopussa kuitenkin hänellekin koittaa valoisampi tulevaisuus. Tämä sinänsä optimistinen loppu kuitenkin murentaa muutoin hyvin kulkevan ja vetävän tarinan uskottavuutta. Parhaimmillaan Malmin romaani on kuvatessaan Iiriksen ja Ässän ystävyyttä ja nuoruutta.

Karla Malm: Lux
2022, Like
333s.
Kansi: Tuomo Parikka

Jätä kommentti