Roosa Meriläinen: Osteri

Rosa Meriläisen romaanin päähenkilö on ruotsalainen lääkäri Axel Munthe. Karismaattinen lääkäri vetää naisia puoleensa muutenkin. Nuori Victoria Fauré on eräs heistä, jotka joutuvat Munthen pauloihin. Munthe vie Victorian Pariisissa kuuluisan neurologin sessioihin, joissa tämä hoitaa hysteriasta kärsiviä naisia hupnoosin keinoin jopa yleisön edessä, teatterimaisessa tilassa. Victoria päätyy säälimään osaa potilaista ja pyrkii lopulta pelastamaan näitä hoidoilta.

Munthen elämässä on myös Ruotsin kuningatar Victoria, jonka henkilääkäri Munthe oli. Teos vihjaa parin läheisestä suhteesta. Munthe on todellinen historiallinen hahmo, mutta Meriläisen romaani fiktiota.

Romaanissa on feministisiä kaikuja, mutta kokonaisuus jää kepeäksi. Karnevalistisia piirteitä sisältävä tarina ei onnistu porautumaan kovin syvälle hahmojensa tarinoihin vaan moni piirre tuntuu päälleliimatulta. Hysteriapotilaiden hoitaminen on kiinnostava teema, joka tarjoaisi valtavasti ammennettavaa. Ajoittainen juonen sekavuus ja liian monet elementit ilman mahdollisuutta syventyä aiheeseen kunnolla kuitenkin rasittavat teosta, jossa olisi periaatteessa ainekset kohdillaan.

Roosa Meriläinen: Osteri
2016, Teos
268s.
Kansi: Jussi Karjalainen

Jätä kommentti