Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet

Rekkakuski Toma ajelee pitkin espanjalaisia maanteita, kun hän kohtaa liftarin, Johanneksen. Parivaljakko jumittuu pitkäksi aikaa maantietunneliin, jossa he näkevät ihmeellisen näyn: puolalaiset telakkatyöläiset lakkoilevat ja ovat täyttäneet tunnelin kulkureitillään. Vuosien päästä Johannes on sairaalassa sukellusonnettomuuden jäljiltä ja saa yllättäen kyvyn nähdä minne vain, myös ihmisten läpi.

”Minä harjoittelen katsomaan kiviä ihmisissä. Harjoittelen tarkentamaan katseeni ja näkemään ihmiset tapahtumien vyöryn sijaan. Joelilla on valkoinen ja teräväreunainen, Gustavilla epämääräinen violetti klönttti, Aadan kaverilla Emilialla on kappale, joka on vaaleanpunainen ja näyttää enemmän purukumilta kuin kiveltä.”

Toisaalla unkarilainen Viktor tutustuu hollantilaiseen Elineen puoluekokouksessa Berliinissä. Samaan aikaan Kosovossa tapahtuu joukkomurha. Olisiko Viktor voinut estää sen?

Emma Puikkosen lyhyistä katkelmista muodostuva romaani sitoo yhteen muutaman eurooppalaisen ihmisen tarinat. Hän käsittelee tuttua ilmiötä, niin sanottua perhosefektiä, jossa pienet arkiset valinnat ja ohimenevät tapahtumaketjut saattavat muuttaa myös isojen tapahtumien kulkusuunnan tai laukaista kohtalokkaan käänteen. Puikkonen ulottaa romaaniinsa eri kansallisuuksia ja maita, läpi Eurooppaa risteäviä tapahtumia. Toivo ja epätoivo risteilevät tarinoissa, jotka käsittelevät paitsi onnettomuuksia myös esimerkiksi muuttoliikkeitä ja eurooppalaisuutta.

”Seuraavana päivänä saapui mies, joka sanoi olevansa tulkki ja selvisi monta asiaa: Fadumo oli saapunut maahan jonka nimi oli Ruotsi, hänet oli rekisteröity ja hän oli anonut turvapaikkaa. Hakemusta varten häntä haastateltaisiin ja sitten joku, jonka nimestä Fadumo ei saanut selvää, päättäisi saisiko hän jäädä.”

Viimeisessä luvussa ollaan tulevaisuudessa – ei tosin niin pitkän ajan päässä, vaan vuodessa 2027. Siinä hyvien uutisten toimitus laatii uutisista positiivisia ja pyrkii siten muuttamaan ihmisten ja maapallon kohtalon suuntaa itseään toteuttavaksi profetiaksi.

Kiehtova kirja kätkee sisäänsä suuria teemoja arkistenkin tapahtumien muodossa. Siinä on vahva eurooppalainen tunnelma myös kerronnallisesti.

Osallistun kirjalla Helmet 2023 -lukuhaasteeseen #43 (kirja kertootulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa).

Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet
2016, WSOY
178s.
Kansi: Anna Makkonen

Jätä kommentti