Tiia Rantanen: Suurin piirtein

Tämä kirja kertoo siitä, että olen aina yrittänyt tosi kovasti olla cool. Siitä, miten epätoivoisesti haluan, että minusta pidetään.”

Suositusta podcast-sarjasta, toimittajana ja somevaikuttajanakin tunnettu Tiia Rantanen käy läpi omaa kasvutarinaansa humoristisin ottein esikoisromaanissaan. Rantanen kuvaa lapsuus- ja nuoruusmuistojaan, ystävyyksiään, ihastuksiaan ja perhe-elämän käänteitään hersyvällä huumorilla ja itseironialla ryyditettynä. Itseironista on esimerkiksi se, miten Rantanen tarjoaa suosituslistan lukemisesta siltä varalta, että lukija ei haluaisikaan lukea hänen kirjaansa.

Rantanen peilaa omaa lapsuuttaan ja elämäänsä vanhempiensa pitkään parisuhteeseen.

Vanhempani ovat antaneet minulle vittumaisen korkeat odotukset elämästä muutenkin kuin parisuhdemielessä.”

Käy selväksi, että oma parisuhdetaival ei ole tasaisimmasta päästä. Myös vakavammat aiheet, kuten keskenmeno saavat tilaa kirjassa. Muutoin tarina kulkee melko kepeillä laduilla.

Ensimmäinen suuri rakkauteni ala-asteella oli sokeri.”

Lapsena hurahdin myös keräilyharrastukseen. Keräillähän voi kaikenlaista mielenkiintoista: harvinaisia kolikoita, julkkisten nimikirjoituksia, taide-esineitä… Minä keräilin kuitteja.”

Rantasen sujuvaa ja humoristista kerrontaa siivittävät valokuvat menneisyydestä.

Ja siis okei, siskoni ei ole ehkä yhtä puhelias kuin minä, mutta voisi olla pahemminkin; hän voisi olla rasistimulkku. (Lakisyistä alleviivaan vielä, että kumpikaan siskoistani ei missään nimessä ole rasistimulkkuja. He ovat ihania, upeita naisia, joiden tukeen voin aina luottaa.)”

Aidosti hauska huumori on Rantasen tarinan suola ja itseironinen ote tekee tarinasta viehättävän. Rantasesta välittyy aito ja humoristinen kuva. Omaelämäkerrallisen tarinan huumorin takaa pilkistelee paikoitellen myös surumielisempiä sävyjä, kuten miellyttämisenhalua.

Olen somessa siksi, että haluan ihmisten pitävän minusta.”

Rantanen ei kuitenkaan äidy syvempään terapointiin kirjallaan vaan pysyttelee inhimillisen ja itseironisen, mutta samaan aikaan tuttavallisen ja lähelle tuovan kepeyden ja lämpimän huumorin puolella.

Tiia Rantanen: Suurin piirtein
2022, Kosmos
301s.
Kansi: Bifu

Jätä kommentti