Satu Rämö: Hildur

Suomalaisen Satu Rämön Islantiin sijoittuvan dekkarisarjan avaus oli hitti jo ilmestyessään. Sarja seuraa rikosetsivä Hildur Rúnarsdottirin elämää ja rikosten selvittelyä jylhien vuonojen maassa. Hildur on islantilainen, mutta hänen työparinaan toimii suomalaistaustainen Jakob Johanson. Jakob on paennut Islantiin huoltajuusriitaansa. Rämö keskittyy kirjasarjansa ensimmäisessä osassa tutustuttamaan lukijan päähenkilöihinsä.

Heti alussa käy ilmi, että Hildurilla on menneisyys, traumoja lapsuudesta. Niitä hän pyrkii huuhtomaan yltään surffaamalla kylmässä meressä.

Romaani alkaa jo 1550-luvun Islannista, mutta alun historiallinen tarina jättää kuitenkin juoneen vielä melko lailla aukkoja. Sitten hypätään vuoteen 1994, jossa kerrotaan Hildurin siskojen, Rósan ja Björkin, katoamisesta. Nykyajassa ollaan vuodessa 2019 ja selvitellään melko mutkikkaaksi äityvää rikosvyyhtiä. Nykyajan rikoksen selvittelyn ohessa painavimmin romaanista jää kuitenkin mieleen Hildurin menneisyyden mysteerin selvittely ja se on selvästi jännitteisin aihe tarinassa.

Jos Hildur on viileä ja kovanahkainen, Jakob suree etäisyyttä lapseensa ja neuloo islantilaisia villapaitoja. Vaikka Rämö ammentaakin paljon hieman kliseisestikin Islannin jykevästä luonnosta ja käyttää aikaansa maisemanrakentamiseen, on henkilöhahmoissa pyritty uusintamaan hieman stereotypioita. Dekkarigenressään suomalais-islantilainen yhdistelmä nordic noiria on vakuuttava erityisesti siinä, miten huolella se paneutuu päähenkilöidensä elämiin. Rämö kirjoittaa vetävästi ja jännitettä kiinnostavasti kutoen.

Satu Rämö: Hildur
2022, WSOY
364s.
Kansi: Ville Laihonen

Jätä kommentti