Martta Kaukonen: Sinun varjossasi

Taidehistorijoitsija Anne on huomannut, että maailmaa kuohuttanut #metoo-liike on kadonnut ihmisten huulilta ja haluaa tehdä asialle jotain. Hän alkaa suunnitella performanssitaideteosta, jossa #metoon hengessä pyydetään anteeksi seksuaalisen häirinnän uhreilta. Tätä varten Anne ryhtyy haalimaan ihmisiä toteuttamaan kunnianhimoista taideteosta.

Minna oli tiedustellut minulta ensimmäisessä tapaamisessa, miksi halusin tehdä performanssin. Kysymykseen oli helppo vastata. Metoo sai aikaan ison kansanliikkeen, niin maailmalla kuin täällä meillä Suomessakin. Naiset olivat kertoneet rohkeasti kokemuksistaan ja näyttäneet maailmalle, kuinka laajalle naisviha sekä seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttä eri muotoineen yltää ja mitä kaikkea se kattaa.”

Mukaan tulee feministiksi itseään kutsuva miesohjaaja Roni, #metoo-asiasta omakohtaista kokemusta omaava näyttelijä Minna sekä hieman löyhemmin teemaan linkittyvä, mutta Annen mielestä taideteoksen kannalta oleellinen Suvi. Performanssin suunnittelutyö vie kunkin henkilöhahmon kautta syvälle #metoo-liikkeen kysymyksiin ja pohtimaan sitä, miksi monista sen nostattamista kohuista huolimatta seksuaaliseen hyväksikäyttöön linkittyvät valtarakenteen ovat niin tiukassa.

Sinun varjossasi -romaanilla on vain vähän yhtäläisyyksiä Kaukosen esikoisromaaniin Terapiassa. Molemmille yhteistä on keskittynyt muutamaan päähenkilöön, joihin Kaukonen pääseekin kiitettävästi syventymään. Yhtäläistä on myös Kaukosen tapa vääntää todellisuuden kulttuurituotteista pienillä muutoksia omanlaisiaan. Molemmissa romaaneissa päälehtenä toimii Helsingin Aviisi eli tuttavallisemmin Heavi. Vaikka tälläkin kertaa mukana on psykologisen jännityksen elementtejä, on Sinun varjossasi vahvemmin kantaaottava. Välillä mennään hieman luennoimisen puolelle, mikä hieman häiritsee lukukokemusta. Kokonaisuutena romaani on kuitenkin sujuva ja ajatuksia herättävä.

Martta Kaukonen: Sinun varjossasi
2022, WSOY
276s.
Kansi: Perttu Lämsä

Jätä kommentti