Katriina Ranne: Maa kuin veri

Katriina Ranne vie lukijan matkalle Argentiinaan ja Etelä-Amerikan sademetsiin. Siellä elää suomalaisyhteisö, Colonia Finlandesa, joka on muuttanut alueelle siirtolaisina. Aluksi ollaan 1900-luvun alussa. Nuori Kaarlo lähtee perheineen Lahdesta kohti Argentiinaa. Rautatieläisiin kuuluva perhe lähtee meren taakse tavoittelemaan parempaa elämää. Perillä kuitenkin käy ilmi, että olosuhteet eivät aina ole helpoimmasta päästä ja omista juuristaankin on vaikea irrottaa.

Ranne kuljettaa tarinaa peräti neljän sukupolven kertomusten kautta. Alussa seurataan teini-ikäistä Kaarloa, jolle lähtö kesken nuoruusvuosien on rankka. Lopussa tarinaa kertoo Aina, joka edustaa suomalaisyhteisön viimeistä jäsentä. Tarinoiden väliin mahtuu monenlaisia käänteitä, vaikeuksia ja ilojakin.

Ranteen omaperäinen romaani kuvaa maailmaa ja aikakautta, jota ei usein kotimaisissa romaaneissa näekään. Monen kertojan ja päähenkilön myötä tarinaa jää paikoitellen hieman ulkokohtaiseksi, eikä kaikkien henkilöhahmojen sisälle pääse yhtä syvälle. 1900-luvun alun argentiinalainen siirtokunta on historiallinen kuriositeetti, johon Ranne raottaa verhoja kuitenkin kiinnostavasti.

Katriina Ranne: Maa kuin veri
2021, WSOY
378s.
Kansi: Satu Kontinen

Jätä kommentti