Jussi Sudenlehti: Melankolia

Jussi Sudenlehden historiallinen tarina kulkee 1870-luvulta aina 1990-luvun alkupuoliskolle eri henkilöhahmojen kautta. Lähimpänä nykyaikaa on Samuli, menestynyt kirjailija, joka kokee outoa tyhjyyden ja melankolian tunnetta. Sukunsa historian kautta hän alkaa keriä auki myös omaa tarinaansa. Tarina liikkuu Turun Raunistulan kaupunginosassa.

Olin ollut lamaantunut jo pitkään. Vaikka tiesin, että lamautuminen oli tapa suojautua tunteilta, oli se ensimmäisen kuukauden aikana tuntunut jo niin kodikkaalta, että sisustin päiväni tyhjyydellä ja annoin sen ohjata tulevia tapahtumia.”

Sinne Samuli jäljittää myös isoisänsä Johanneksen tarinaa. Johannes elää sisällissodan läpi ja rakastuu Helena-nimiseen naiseen, joka tulee varakkaammasta perheestä. Rakkauden vuoksi Johannes tekee peruuttamattoman teon.

Pahimpia olivat bloggaaavat kolumnistit, jotka uuvuttivat ensin itsensä ja yleisönsä merkityksettömillä teksteillään, sitten kertoivat olevansa some-elämän takia masentuneita. He eivät tienneet tyhjyydestä mitään.”

Sudenlehti kertoo tarinaa eri henkilöiden kautta. Samulin ja Johanneksen lisäksi esimerkiksi Samulin puolison näkökulmasta, ranskalaisen Helenén, jolla on omat ongelmansa. Surumielisyys, ehkä masennuskin heittävät varjonsa varsinkin Samulin kerrontaan. Tarina on jaettu näytöksiin ja jotain teatraalista kerronnassa onkin. Historiallisen tarinankerronnan rinnalla Samuli peilailee paljon omia tunteitaan, mutta pohdiskelee myös esimerkiksi nykyajan taidemaailman lainalaisuuksia ja tendenssejä.

Sudenlehden romaani vie ajatukset historian painolasteihin ja ylisukupolviseen melankoliaan. Hienoisesta epätasaisuudesta ja paikoin liikaa rönsyilevistä teemoista huolimatta kokonaisuus kantaa.

Jussi Sudenlehti: Melankolia
2021, WSOY
363s.
Kansi: Karoliina Norontaus / Arcangel

Jätä kommentti