Cecilia Samartin: Kirottu kauneus

Kuubalaissyntyinen, sittemmin Yhdysvalloissa elänyt Cecilia Samartin tarttuu romaanissaan tällä kertaa seksiorjuuteen ja ihmiskauppaan. Ihmiskauppa on myös Etelä-Amerikassa isoa, raakaa bisnestä, joka koituu monen paikallisen köyhän tytön kohtaloksi. Valtaa pitävä mafia pyörittää bisnestä ja hallitsee kyliä.

Romaanin pääosassa on kolme tyttöä: moldovalainen Inesa, meksikolainen Karla ja ohiolainen Sammy. Nuorin heistä on Sammy, joka on vasta 10-vuotias. He ovat kaikki päätyneet hyväksikäytön kohteiksi. Inesa toimii rikkaan mafiapomon seuralaisena. Karla myy itseään kadulla. Sammy on joutunut jättämään kotinsa ja huumekoukussa olevan äitinsä. Tytöt tutustuvat toisiinsa eräänä uuden vuoden aattona ja päätyvät yhteiselle pakomatkalle.

Välillä seurataan takautumissa tyttöjen tarinoita ja kerrotaan, miten he ovat omista elämistään päätyneet prostituoiduiksi.

Vaikka aihe on ruma ja raju, on Samartinilla tapana kirjoittaa kauniisti ja aistivoimaisesti. Romaani ei väistele kliseitä ja nojaa vahvasti stereotypioihin. Tytöt ovat uhreja, pahojen miesten, miehisen maailman ja järjestäytyneen rikollisuuden valuuttaa ja esineitä. Kuvaava on jo kirjan nimi, joka vihjaa, että naisen ulkonäkö olisi seksuaalisen väkivallan ja ihmiskaupan syynä. Miehet puolestaan ovat väkivaltaisia ja kylmiä hyväksikäyttäjiä. Yksinkertaistuksista huolimatta Samartin osaa dranmaturgian lainalaisuudet ja onnistuu kirjoittamaan vetävää ja sopivassa määrin koskettavaa tarinaa maailman epäoikeudenmukaisuuksista.

Cecilia Samartin: Kirottu kauneus
Beauty for Ashes
Suom. Kristiina Vaara
2018 (2017), Bazar
316s.
Kansi: Eija Kuusela

Jätä kommentti