Sara Osman: Kaikki mikä jäi sanomatta

Sara Osmanin romaani hyppää keskelle ruotsalaisten nuorten aikuisten arkea monikulttuurisessa Tukholmassa. Romaani seuraa kolmea nuorta naista, ystävyksiä, joilla on keskenään hyvin erilaiset taustat.

Amandan pikkuveli on aikoinaan tehnyt itsemurhan. Tätä traumaa hän yrittää peitellä juomalla itsensä humalaan mahdollisimman usein. Caroline on somevaikuttaja, joka tulee varakkaasta perheestä. Carolinelle täydellinen koti, poikaystävä ja elämä sekä ennen muuta niiden esittely somessa ovat prioriteetteja. Maahanmuuttajataustaisen perheen kunnianhimoinen kasvatti Sofia on aloittanut työt lakifirmassa. Ystävysten väliset käsittelemättömät asiat purkautuvat traagisella tavalla eräissä juhannusjuhlissa.

Osman kuvaa romaanissaan tyttöjen välistä ystävyyttä eloisasti ja autenttisesti. Tytöt ovat tutustuneet lapsuudessa tai opintojen kautta, mutta elämä on vienyt heitä kovin erilaisiin suuntiin. Onkin kiinnostavaa, miten paljon katkeruutta ja suoranaista vihaa tyttöjen välillä on, vaikka he näennäisesti ystäviä ovatkin. Tätä ystävyyden kaksiteräisyyttä Osman kuvaa osuvasti ja taitavan piikikkäästi.

Vahvana teemana romaanissa on myös ruotsalaisen yhteiskunnan rakenteellinen rasismi ja luokkaerojen vaikutus, jonka Osman vihjaa olevan syvemmällä kuin ruotsalaisen kansankodin virallisessa tarinassa yleensä annetaan ymmärtää.

Sofia Elmi ei pistä silmään. Sofia Elmi ei ole mikään Ahmed Mohammed Ali. ’Acchhmed’, kuten ruotsalaiset sanovat. Kiitos äiti ja isä tästä ruotsalaiseen yhteiskuntaan sulautumiseni kulmakivestä. Myös iso joukko opettajia lähettää lämpimimmät kiitoksensa siitä, että olemme säästäneet heidät nimenhuutojen tuskanhieltä.”

Romaanissa nuorten aikuisten biletyskulttuuri on vahvasti esillä ja kuulostaa tutulta myös suomalaisittain. Päihteidenvärittämää elämä on erityisesti Amandalla, mutta juhlissa humalahakuisuus nousee pintaan myös laajempana nuorten aikuisten kulttuurisena ilmiönä.

Osmanin romaanissa kiehtoo erityisesti kieli, joka on räväkkää ja anteeksipyytelemätöntä. Hän liikkuu kielirekisterissään uskottavasti ruotsalaistennuorten maailmassa. Vaikka romaanin dramaattiset käänteet ovat välillä hieman nuortenkirjamaisen liioiteltuja, on Osmanin luokkatietoisessa ja ruotsalaisen nyky-yhteiskunnan kuvauksessa myös terää.

Sara Osman: Kaikki mikä jäi sanomatta
Allt vi inte sa
Suom. Sirje Niitepöld
2021, Like
326s.
Kansi: Nina Leino

Jätä kommentti