Elina Backman: Ennen kuin tulee pimeää

Elina Backmanin menestyksekäs dekkarisarja on edennyt kolmanteen osaansa. Lappiin sijoittuva jännityskertomus selvittää 1990-luvun lopulla tapahtunutta kuolemantapausta. Inarin poliisi ei aikanaan ole saanut selvitettyä nuoren naisen kuolemaa ja nyt uhrin sisko, Heta Weckman -niminen juristi, ottaa yhteyttä true crime -podcastia vetävään toimittaja Saana Havakseen, joka ryhtyy tutkimaan asiaa. Saana palaa pohjoiseen, jossa asuu myös hänen isänsä, jonka kanssa välit ovat etääntyneet.

Saana Havas on tuttu myös Backmanin aiemmista dekkareista. Nyt hän on edennyt seurustelusuhteeseen Jan-nimisen poliisin kanssa, joka niin ikään selvittää samaa rikosta – joskin omista ammatillisista lähtökohdistaan. Saanan näkökulma on toimittajan, joskin salapoliisin lahjoja hänelläkin selvästi on. Saana tapaa kyläläisiä ja tytön tunteneita ihmisiä ja pääsee pikkuhiljaa syventymään menneisyyden tapahtumiin.

Yhteisön sisälle pureutuminen ja ihmiskohtaamiset tekevätkin Backmanin dekkarista erityisen kiinnostavan. Mukana on paljon lappilaista ympäristökuvausta, karun kauniita Lapin maisemia, ja pikkukaupungin sisäänpäin lämpiäviä sosiaalisia kuvioita, jotka kuitenkin väistävät pahimmat kliseet.

Backmanin kerronta etenee rauhallisesti ja varmasti kohti loppuratkaisua. Rytmitys ja tapahtumien aukikeriminen on luontevaa. Backmanin dekkarien parissa viihtyy.

Elina Backman: Ennen kuin tulee pimeää
2022, Otava
416s.
Kansi: Elisa Konttinen

Jätä kommentti