Katrine Engberg: Harhalaukaus

Kööpenhaminaan sijoittuvan dekkarisarjan tämänkertaisessa osassa pureudutaan kadonneen teinipojan kohtaloon. Kadonnut on rikkaiden vanhempien poika, 15-vuotias Oscar Dreyer-Hoff. Sitten hän löytyy kuolleena roskiksesta teollisuusalueelta.

Etsiväkaksikko Anette Werner ja Jeppe Kørner päätyvät selvittämään karmivaa rikosvyyhtiä. Oscarin jäljiltä on jäänyt outo viesti, joka antaa ymmärtää, että tapauksen taustalta löytyy monimutkaisempia tapahtumia kuin miltä aluksi näyttää. Syyttävät sormet osoittelevat moniin eri suuntiin, mutta loppuratkaisussa on silti yllätyksellisyyttä mukana.

Poika yrittää ajatella prosessia luonnollisena, eräänlaisena biologian harjoitustehtävänä. Kuin perusehtoa, joka pätee kaikkeen elolliseen. Mutta häntä pelottaa silti. Ei niinkään se, mikä odottaa rajan toisela puolen kuin se, mikä hänen on vielä kestettävä päästäkseen sinne.”

Engberg sukeltaa jännitysromaanillaan varsin syvään päätyyn, vastenmielisiin rikoksiin, joihin liittyvät lapset ja nuoret. Jännitettä rakennetaan kuvaamalla välillä poliisien näkökulmaa, välillä uhrin näkökulmaa, tapahtumia hiljalleen auki kerien. Engbergin poliisit ovat varsin perinteinen nais-mies-poliisiparivaljakko, joiden avulla homma kulkee, mutta jotka eivät persoonina jää kovin vahvasti mieleen. Dekkareiden ystäville Engberg tarjoaa kuitenkin melko perinteistä – eli toimivaa – nordic noiria.

Katrine Engberg: Harhalaukaus
Vådeskud
Suom. Pirkko Talvio-Jaatinen
2021, Otava
380s.
Kansi: Venla Koski / Kate Chenkova, Unsplash/Adobe Stock

Jätä kommentti