Alexander McCall Smith: Kuinka elefantti kasvatetaan

Botswanalaisen naisten etsivätoimiston työrintamalla on hiljaista. Polttavan kuuma helle on vallannut kylän ja samalla ovat kaikonneet myös asiakkaat. Sitten etsivätoimistoon astelee Blessing-niminen serkku, jolla on omalaatuinen toimeksianto. Samaan aikaan Mma Ramotswen apulaisen, Charlien, pihasta löytyy orpo elefantinpoikanen. Onko Charlie sekaantunut johonkin hämärään? Tätä Mma Ramotswe lähtee selvittämään.

McCall Smithin naisten etsivätoimistosta kertova sarja kulkee jälleen samoja, tuttuja ja turvallisia latuja. Sympaattisten ja kesyjen mysteerien sekaan on ripoteltu aimo annos kannanottoja ajankohtaisiin ilmiöihin – melko holhoavalla tyylillä.

Mma Ramotswe katseli alas pöytäänsä. Kaikki haluavat pitää huolta maapallosta, mutta kukaan ei halua luopua saavutetuista eduistaan. Autoja on tosiaan liikaa, mutta niiden vähentäminen ei olisi helppo tehtävä. Varsinkaan Afrikassa, jossa niin monet ovat aina joutuneet pärjäämään ilman – nyt kun heillä viimein on varaa omaan autoon, toiset ovatkin sitä mieltä, että autoilua pitää vähentää.”

Ne on useimmiten aseteltu Mma Ramotswen maailmaa vilpittömän ihmettelevästi pohdiskelevien ajatusten ja vuorosanojen muotoon.

Vaikka McCall Smithin Mma Ramotswe -sarjan tarinat eivät yleensä pääse yllättämään, on niiden tuttuudessa ja turvallisuudessa toki imua. Botswanan miljöön ja kulttuurin kuvaus tuovat tarinoihin myös persoonallisuutta ja omaa viehätystään. Siksi niiden parissa on helppo viihtyä.

Alexander McCall Smith: Kuinka elefantti kasvatetaan
How to raise an elephant
Suom. Outi Järvinen
2022 (2020), Otava
347s.
Kansi: Tuuli Juusela

Jätä kommentti