Riina Katajavuori: Kypros

Riina Katajavuoren romaanin päähenkilö on runoilija Raita, joka matkustaa runotapahtumaan Kyprokselle ja päätyy pohtimaan sekä ammatillisia että identiteetillisiä kysymyksiä erinäisten kohtaamisten ja pienten tapahtumien kautta. Matkakirjana ja erityisesti ammatillisen minuuden pohdinnan kautta Katajavuoren romaani tuo vahvasti mieleen Rachel Cuskin Ääriviivat-romaanin, jossa niin ikään tehtiin matka (kirjallisuus) tapahtumaan. Katajavuoren romaanissa yhtymäkohtia on erityisesti siihen, miten se tuntuu vievän lukijaa eteenpäin yhtä matkaa päähenkilönsä kanssa, jollain tapaa suunnittelematta ja ikään kuin antaen tarinan viedä – pienten anekdoottien ja pohdinnoiksi rönsyilevien kohtaamisten kautta.

Katajavuoren tarina ja pohdinnat eivät kuitenkaan etene niin korkeisiin sfääreihin kuin Cuskin, vaan romaanissa ollaan jollain tapaa juurevammin maan kamaralla. Kiinnostavia ovat esimerkiksi Raitan pohdinnat Kyproksen poliitisesta tilanteesta ja toisaalta runoilijan ammatin ja kielen merkityksen ajatelmat.

Kielipohdinta oli Raitan ammattia. Se oli mielenkiintoista, se oli hänen työtään ja työnsä ydintä. Hän oli kirjailija eikä siksi koskaan kirjoittanut mitään miettimättä, mitkä olisivat parhaat, täsmällisimmät ja rytmiltään soveliaimmat sanat juuri tähän kohtaan, tähän runoon, tähän lauluun, tähän pikaviestiin. Eihän kalastajallekaan ollut samantekevää, ojensiko hän toiselle kalan vai ojensiko ahvenen, hauen, mateen, kuhan. Kun kirjoitti yhden sanan, rajasi tuhansia sanoja tuon sanan ulkopuolelle.”

Raitan tarinalla on myös vahvemmin ulkopuolinen kertoja, sillä romaani on kirjoitettu kolmannessa persoonassa eikä esimerkiksi minä-muodossa. Ulkopuolinen kertoja etäännyttää tarinaa yleismaailmallisemmaksi, kauemmas romaanin päähenkilön sisimmästä ja toisaalta ehkä etäännyttäen myös tulkintaa, että romaani kertoisi sen kirjoittajasta.

Katajavuoren romaani tarjoaa kiinnostavia anekdootteja taiteilijuudesta ja laajemminkin kielestä, ammatillisuudesta ja identieettipohdinnoista.

Riina Katajavuori: Kypros
2021, Tammi
288s.
Kansi: Markko Taina / iStock

Jätä kommentti