J.R.R. Tolkien: Taru sormusten herrasta

Klassikkofantasiateoksen juoni on nopeasti tiivistettävissä. Hobitit ovat pieniä olentoja, jotka asuttavat omaa kyläänsä. Eräänä päivänä hobitti nimeltä Frodo Reppuli saa tärkeän tehtävän. Hänen tulee ottaa lumottu taikasormus ja vietävä se tuhottavaksi Mordoriin. Frodo saa matkaseurakseen ja suojelijoikseen velhoja ja hobitteja. Matkalla he kohtaavat myös vihollisia, örkkejä ja peikkoja sekä eräs sormuksesta lumoutunut Klonkku. Moni haluaa osansa taikasormuksesta.

Tolkienin tarina seuraa perinteistä sankarin tarinaa (hero’s journey), joka tosin taitaa olla koko teorian klassikkotarinoita. On sankari, jolla on tehtävä, motiivi ja matka. Matkalla hän kohtaa vastoinkäymisiä, jotka uhkaavat nujertaa hänet. Niistä kuitenkin noustaan ja jatketaan eteenpäin kohti lopullista voittotaistelua.

Fantasiakirjallisuuden genressä Tolkienin klassikkoteos on toki omaa luokkaansa. Se on kulkenut läpi sukupolvien ja on kiehtonut kautta historian myös lukijoita, jotka eivät fantasiakirjallisuuden maailmaan normaalisti eksy. Sen viehätys lienee ainakin sympaattisessa, erikoisessa mutta inhimillisessä pääsankarissa sekä vetävissä juonenkäänteissä. Kertomuksellaan Tolkien myös loi ihan omanlaisensa maailman ja kielen, joka ammentaa myös skandinaavisesta kieliperinteestä ja kansantarustoista.

Tolkienkin klassikkoa on vaikea arvioida irti kaikesta siihen liittyvästä hypetyksestä, kokonaisesta fantasiamaailmasta elokuvineen ja lukuisine analyyseineen. Sen voi kuitenkin todeta kestäneen hämmästyttävän hyvin aikaa. Tolkienin luoman maailman, niin mielikuvituksellinen kuin se onkin, voi lukea myös tänä päivänä ja löytää siitä monenlaisia allegorioita suhteessa nykymaailmaan. Sen ajattomuus lieneekin yksi sen vahvan tarinan salaisuuksista.

Ehkä loppujen lopuksi salaisuus on kuitenkin se, että se todella onnistuu toistamaan klassisen sankarin tarinan niin osuvasti, että se tutkitusti toimii sukupolvesta, aikakaudesta ja lukijasta toiseen.

J.R.R. Tolkien: Taru sormusten herrasta
The Lord of the Rings
Suom. Kersti Juva, Eila Pennanen
1966, WSOY
981s.
Kansi: Heikki Kalliomaa

Yksi kommentti artikkeliin ”J.R.R. Tolkien: Taru sormusten herrasta

Jätä kommentti