Tessa Hadley: Vapaa rakkaus

Phyllis Fischer on nelikymppinen perheenäiti lontoolaisessa lähiössä vuonna 1967. Eräänä iltana ystäväperhe tulee vierailulle. Illallisen tiimellyksessä Phyllis yllättäen päätyy suutelemaan ystävien parikymppisen pojan Nickin kanssa. Kohtaaminen sysää liikkeelle tapahtumaketjun, joka järisyttää niin keskiluokkaisia perhearvoja kuin Phyllisin omaa elämää. Phyllis rakastuu päätä pahkaa ja päätyy jättämään perheensä ja koko entisen elämänsä nuorukaisen vuoksi.

Harmittomalta tuntuva yksityinen tapahtuma asettuu rinnan poliittisten ja yhteiskunnallisten myllerrysten kanssa. Eletään rakkauden ja seksuaalisuuden, ennen muuta naisten itsenäistymisen, orastavaa aikaa. Samaan aikaan taustalla pauhaa Vietnamin sota ja Britannian puoluepoliittiset väännöt. Hadleyn romaanin aikakautena raamit ovat silti vielä varsin ahtaat varsinkin naisille.

Hadley käsittelee paitsi seksuaalista vapautumista myös perheinstituution myllerryksiä ja luokkayhteiskunnan kysymyksiä. Ennen kohtalokkaita valintojaan Phyllis elää keskiluokkaista arkea kotirouvana. Mies Roger on ulkoministeriön virkamies ja lapsikin päätyy sisäoppilaitokseen opiskelemaan. Kun Phyllis aloittaa uuden elämänvaiheen, päätyy hän asumaan asuinalueelle, joka näyttää varsin erilaisen yhteiskuntaluokan arkea.

Hadleyn romaanin ote on kepeä ja sen käänteet vauhdikkaita. Samaan aikaan siinä on levollista paneutumista erityisesti henkilöhahmoihin. Heissä on yllätyksellisyyttä ja kerroksia.

Tessa Hadley: Vapaa rakkaus
Free Love
Suom. Marianna Kurtto
2023 (2022), Gummerus
318s.
Kansi: ei mainittu

Jätä kommentti