Tommi Liimatta: Serkkuteoria

Tommi Liimatan esseekokoelma Serkkuteoria perustuu saman tekijän lähes samannimiseen radiokuunnelmaan. Suuren serkkuteorian jaksoissa lähestyttiin erinäisiä arkisia ilmiöitä ja havaintoja erityisesti populaarikulttuurin ja pophistorian kautta. Kirjan kansiin saatettu kokonaisuus perustuu näihin eri kuunnelmajaksoihin.

Liimatan teoksessa palataan niin lapsuuden (kollektiivisiin) muistoihin ja sukupolvikokemuksiin kuin musiikkihistorian kultaisiin hetkiin. Aiheet sivuavat esimerkiksi John Lennonia ja suomirockia, perussuomalaisuutta ja someaikaa, Aku Ankan taskukirjoja ja Neuvostoliittoa.

Missä viipyy perussuomalaista maailmankuvaa edustava romaani?”

Meemi on asian tahallista irrottamista alkuperäisestä yhteydestään, toisilleen vieraiden asioiden työrmäyttämistä. Meemi on verkossa jaettavaa folklorea.”

Yksi viehättävimmistä tarinoista liittyy teoksen nimeen. Serkkuteoria-nimitys juontaa juurensa lapsuuden serkusten yökyläilyihin ja niiden antiin: siihen, miten pienet serkukset keskenään vaihtoivat siihen asti saavutettuja (usein puuttellisia) tietojaan toisilleen. Näin saivat alkunsa monet lapsuuden legendaariset tarinat, jotka usein oikenivat aikuisuuden myötä – jos oikenivat. Tämän ilmiön tunnistanevat kaikki serkkukyläilyjä lapsuudessaan harrastaneet.

Tämän takia korostan serkkuutta lapsifolkloren keskeisenä leviämiskanavana ennen internetin tuloa. Jutut jaettiin aikuisten korvilta ulottumattomissa, saunan lauteilla ja vierekkäisillä patjoilla pimeässä. Tämä on suuri serkkuteoria.”

Myös Aku Ankka -taskukirjojen perusteellinen analyysi puoltaa paikkaansa.

Disney-sarjakuvissa ei tunneta muuta aikaa kuin tarinan sisäinen aika. Lukijalla on määrättyjä odotuksia, kuten arkkivihollisten ilmaantuminen. Tarina voi käynnistyä siitä että Aku on Roopelle vuokravelkaa, jonka Aku voi korvata työnteolla tai suorittamalla vaarallisen tehtävän.”

Vaikka ilmiöt ja havainnot eivät välttämättä sinällään ole maailmaa suurempia, on niiden käsittelytavassa jotain viehättävää. Se on humoristista vailla pilkkaa tai ironian jatkuvaa alleviivaamista. Liimatta ammentaa omasta kokemusmaailmastaan, lapsuudestaan ja muistoistaa, mutta vie tarinat viehättävällä tavalla kohti yleisempää ja tunnistettavaa.

Tommi Liimatta: Serkkuteoria
2022, Like
322s.
Kansi: Elina Warsta

Jätä kommentti