Ragnar Jónasson: Lumisokea

Ragnar Jónasson on viime vuosina singonnut kirkkaaksi tähdeksi islantilaisen dekkarigenren taivaalle. Lumisokea on hänen esikoisteoksensa, joka on suomennettu myöhemmin kuin hänen maineeseen noussut Hulda-trilogiansa, joka kuljetti juonta menneisyyteen osa osalta.

Lumisokean päähenkilö on vastavalmistunut poliisi Ari Thor. Arilla on kiinnostava menneisyys, sillä hän on alunperin kouluttautunut papiksi, mutta päätynyt vaihtamaan alaa. Hän päätyy poliisin tehtäviin pieneen Siglufjörðurin kalastajakylään. Reykjavikiin Aria jää kaipaamaan tyttöystävä Kristín.

Sitten paikallisesta harrastajateatterista löytyy ruumis, kirjailija Hrólfur Kristjánsson vaikuttaa kaatuneen portaissa. Pian löytyy lumesta toinen kuollut, nuori nainen Linda. Ari joutuu vasta-aloittaneena poliisina siis heti töihin. Jónasson ammentaa perinteisestä pienen ja tiiviin kyläyhteisön dynamiikasta. Kylässä kaikilla tuntuu olevan salaisuuksia ja menneisyyden haamuja sekä jonkinlainen suhde uhreihin. Tätä vyyhtiä Ari lähtee kollegoineen selvittelemään. Arin teologin menneisyys auttaa häntä myös lähestymään sulkeutuneen kyläyhteisön jäseniä.

Välillä tarinassa viitataan myös Arin omaan menneisyyteen. Hänen äitinsä on kuollut ja isänsä kadonnut Arin ollessa nuori.

Vaikka henkilögalleria on suuri ja siten epäiltyjäkin riittää, on Jónassonin dekkari jälleen vetävästi kirjoitettu ja pohjoinen luminen maisema tuo tarinaan synkän tunnelmallisen miljöön.

Osallistun kirjalla Helmet 2024 -lukuhaasteeseen #32 (kirja on kirjoitettu alun perin kielellä, jolla on korkeintaan 10 miljoonaa puhujaa ).

Ragnar Jónasson: Lumisokea
Snjóblinda
Suom. Vilja-Tuulia Huotarinen
2022 (2010), Tammi
312s.
Kansi: Laurence Chellali, Arcangel / Eevaliina Rusanen

Jätä kommentti