Ia Grenberg: Yksityiskohdat

Ruotsissa palkittu Ia Grenbergin teos tarkentaa neljään päähenkilöön, jotka linkittyvät kaikki jollain tapaa kertojan elämään. Birgitta on kertojan äiti ja muut henkilöt, Johanna, Niki ja Alejandro, muulla tapaa kertojalle läheisiä. Kertojan ja muiden henkilöiden välisiä suhteita tutkitaan lyhyissä luvuissa.

Nyt minulla on kädessäni New York -trilogia. Auster on umpimielinen mutta sujuva, niin yksinkertainen mutta silti mutkikas, vainoharhainen ja selvänäköinen, taivaan lakeus joka sanan välissä.”

Kertoja kuvaa suhteitaan yksityiskohtiin ja tuokioihin keskittyen. Samalla hän onnistuu kertomaan kuitenkin vielä enemmän itsestään muista henkilöistä. Ihminen rakentuu kohtaamistaan ihmisitä, niin vanhemmistaan, ystävistään kuin rakastetuistaankin. Jokainen kohtaaminen muovaa, heijastelee, kohottaa tai alentaa minuutta, tätä Grenberg tarinallaan viestittää.

Mutta yhtä vähän kuin voimme valita miltä kuolemamme aikanaan näyttää, voimme valita millaiseksi päättyneen suhteen jatko muodostuu.”

Elämme oman tarinamme puitteissa monta pienempää elämää muiden kanssa, ihmisten jotka tulevat ja menevät, ystävien jotka katoavat omille teilleen tai lasten jotka kasvavat – en vain ole koskaan ymmärtänyt, missä ne varsinaiset puitteet ovat.”

Pienessä tarinassa liidetään korkealla ja kertojan peili suhteisiinsa on pääosin melko kirkas, siitä tuntuu puuttuvan säröjä. Vaikka ajatus muiden ihmisten merkityksestä ihmisen omassa elämänkulussa ja minuudessa on hieno, jää kerronta loppujen lopuksi muutoin melko yleiselle tasolle eikä tavoita kaikkia niitä mahdollisuuksia, joita aihe olisi tarjonnut.

Ia Grenberg: Yksityiskohdat
Detaljerna
Suom. Jaana Nikula
2023 (2022), Johnny Kniga
159s.
Kansi Sara R. Acedo / Unsplash

Jätä kommentti