S. J. Bennett: Kolme koiraa haudattuna

Windsorin solmu -romaani avasi S. J. Bennettin vähintäänkin erikoisen dekkarisarjan, jossa rikoksia ratkoo ei kukaan muu kuin Englannin kuningatar Elisabet. Sarjan toisessa osassa ollaan Brexitin jälkimainingeissa ja Iso-Britannia on juuri päättänyt erota EU:sta. Eräänä päivänä kuningattaren uima-altaalta löytyy eräs kuningasparin työntekijöistä murhattuna – näin päätyy Elisabet jälleen selvittämään murhamysteeriä. Samaan aikaan hän törmää eräässä näyttelyssä maalaukseen, joka on aikanaan lahjoitettu hänelle – joten selvitettävänä on myös kenties varastetun maalauksen arvoitus.

Koska salapoliisin tehtävät eivät varsinaisesti kuulu kuningattaren asialistalle, toimittaa hän etsivän työtään salassa julkisuudelta. Apunaan kuningattarella on nuori salapoliisin lahjoilla varustettu Rozie. Myös prinssi Philip hääräilee taustalla.

Bennett kuvaa hovin elämää ja tietenkin murhamysteerin selvittelyä varsin vahvasti fiktion keinoin, mutta poliittinen ympäristö on lainattu vahvasti todellisuudesta. Brexitin lisäksi sivutaan esimerkiksi Yhdysvaltain vaaleja.

Takana oli pitkä päivä. Kuningatar oli heti herättyään saanut tietää, että Manhattanin suurimman lasikaton alla voitonjuhliaan odottanut Hillary Clinton oli myöntänyt tappionsa, ja että vaalit oli voittanut varsin ällistyneen oloinen Donald Trump, josta tulisi Yhdysvaltain neljäskymmenesviides presidentti.”

Bennettin cozy crime -osastoon lukeutuva dekkarisarja on omalaatuinen monarkistisesta lähtökohdasta johtuen. Kuningatar tutkimassa rikoksia on samaan aikaan omituinen, hassu ja häiritsevä yhdistelmä. Rikoksen selvittely jää loppujen lopuksi sivuosaan hovin kuriositeetteja seuratessa.

S. J. Bennett: Kolme koiraa haudattuna
A Three Dog Problem
Suom. Maria Lyytinen
2022, WSOY
448s.
Kansi: Nick Stearn/Iker Auestaran

Jätä kommentti