Ben Lerner: Topekan koulu

Yhdysvaltalaisen Kansasin osavaltion Topekan lukio luo puitteet Ben Lernerin lukuromaanille. Adam Gordon on nuori lukiolaispoika, joka harrastaa runojen kirjoittamista ja painonnostoa. Koulussa sujuu ja kaikki näyttää lupaavalta tulevaisuutta ajatellen, joskin sosiaalisissa suhteissa Adamilla on tekemistä.

Adamin vanhemmat työskentelevät psykologeina tutkimuslaitoksessa. Tarinaa kuljetetaan myös vanhempien näkökulmista. Adamin perheen älyllinen perintö ja sivistyksellinen luokkatausta alleviivavat amerikkalaisen yhteiskunnan vastakkainasettelua. Sivistysluokka törmää jatkuvasti takapajuisen ”junttiyhteiskunnan” kanssa. Tapahtumat kiertyvät erityisesti amerikkalaisissa kouluissa harrastettaviin väittelykilpailuihin, jotka osoittavat erot eri luokkien väleillä. Kieli voi toimia sosiaalisena aseena silloin, kun muita avuja kilpailuissa menestymiseen ei juuri ole.

Lerner maalaa lukiokertomuksensa kautta vahvaa kuvaa amerikkalaisesta luokkayhteiskunnasta, politiikasta ja menestymisen paineista kilpailuyhteiskunnassa. Romaani sijoittuu aikaan ennen Trumpia mutta kommentoi trumpilaista maailmaa ja maailmankuvaa. Lernernin teos on vetävä ja sosiaalisesti ja psykologisesti tarkkanäköinen romaani amerikkalaisesta nyky-yhteiskunnasta.

Osallistun kirjalla Helmet 2024 -lukuhaasteeseen #14 (kirjassa harrastetaan).

Ben Lerner: Topekan koulu
The Topeka School
Suom. Markku Päkkilä
2020, Siltala
330s.
Kansi: Mika Tuominen

Jätä kommentti