Pauliina Vanhatalo: Gallup

Ari Nummela on ammatiltaan ovelta ovelle kiertävä tutkimushaastattelija. Hän kartoittaa siis ihmisten näkemyksiä työkseen. Näkemyksiä piisaa hänen vaimollaan, kansanedustajana työskentelevällä Kaisalla. Kaisalle ura on kaikki kaikessa ja lopulta avioliitto päättyykin. Romaani kuvaa pääosin Arin näkökulmaa eron syihin, perkaen niin Kaisan uraa kuin parisuhteen kaartakin. Koska aviopuoliso on julkisessa ammatissa, myös eroa ja sen syitä puidaan julkisesti. Mukana on esimerkiksi televisiohaastattelua ja naistenlehtijuttuja.

Mitä tuli eron syihin ja syyllisiin, tekoihin joita ei olisi pitänyt tehdä mutta tehtiin, tekoihin jotka olisi pitänyt tehdä mutta jätettiin tekemättä, Ari itse ei jaksanut ottaa niihin kantaa. Oleminen tiivistyi suojelemisen tahtoon joka sai pitämään entisellään kaiken mitä ei ollut pakko muuttaa.”

Pauliina Vanhatalo tarkentaa katseensa jälleen yhteen parisuhteeseen ja käsittelee monia perhe-elämän, perhe- ja työelämän yhdistämisen ja oman itsenäisyyden tuttuja kysymyksiä. Uraorientoitunut henkilö romaanissa on nainen, minkä voi äkkiseltään ajatella poikkeukselliseksi valinnaksi. Toisaalta tänäpäivänä näkökulma ei tunnu enää niin kovin tuoreelta sekään. Valinnat perheen ja uran välillä tuntuvat paikoitellen käsittelyltään vanhakantaisilta. Myös julkisuus näyttäytyy Vanhatalon romaanissa melko kliseisenä.

Usein varsinkin perhe- ja parisuhdedynamiikkaa arkisen tarkkanäköisesti havainnoiva Vanhatalo ei tällä kertaa onnistu näistä tuomaan juurikaan uusia puolia.

Pauliina Vanhatalo: Gallup
2009, Tammi
219s.
Kansi: Laura Lyytinen

Jätä kommentti