Mia Myllymäki: Huomistarhuri

Mia Myllymäen luomassa dystooppisessa tulevaisuudessa ilmastonmuutos, tsunamit ja muut luonnonmullistukset ovat tehneet tuhojaan maapallolla ja muokanneet uusiksi ihmiskunnan elinolosuhteita. Ihmisten lukumäärä on pienentynyt radikaalisti ja elinkelpoista maata löytyy Euroopastakin vain vähän. New Yorkin kaupunkikin on hautautunut veden alle. Henkiinjääneet ovat ryhtyneet rakentamaan uudenlaisia yhteisöjä, vihreitä utopioita. Sellaista edustaa myös Egalecon kaupunki, joka luottaa vihreisiin arvoihin ja luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen.

Maailman tuhosivat ihmiset, jotka kuvittelivat oikeudekseen päättä toisten elämästä ja kuolemasta.”

Kuten kaupungin nimikin viittaa, perustuu Egalecon yhteisö tasa-arvolle. Siinä hierarkisen valtajärjestelmän sijaan uskotaan yhdenvertaiseen päätöksentekoon ja asioista sopimiseen. Jokainen osallistuu omalla panoksellaan yhteisön ylläpitoon.

Egalecossa asustaa myös suomalainen Stille Triple, joka on päässyt pakenemaan Egalecoon entistä elämäänsä. Matkalla hän on joutunut kuitenkin turvautumaan toimiin, jotka painavat hänen mieltään raskaasti.

Sitten Stille saa tilaisuuden lähteä avustusmatkalle maapallon toiselle puolelle Pohjois-Amerikan mantereelle. Siellä odottaa joukko luonnonkatastrofeista selviytyneitä, joiden pitäisi alkaa rakentaa uutta yhteisöä Egalecon tapaan. Stillen tehtävänä on auttaa yhteisöä uuden alkuun. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo, sillä yhteisössä ovat vallalla vanhanaikaiset lainalaisuudet ja valtahierarkiat, jotka jarruttavat muutosta.

Mia Myllymäen romaani tuo mieleen paitsi aiheeltaan myös nimeltään Margaret Atwoodin dystooppiset maailmat. Se muistuttaa myös Maja Lunden kiehtovista dystopiakuvauksista. Myllymäen teos on kuitenkin juonellisesti myös omaääninen ja kiinnostava. Sen henkilöhahmoissa on moniulotteisuutta. Romaani ei myöskään jää vellomaan luonnonolosuhteiden muovaaman maailman toivottomuuden äärelle vaan löytää juonellisia ratkaisuja ennen muuta ihmisistä ja heidän valinnoistaan. Yhteiskuntajärjestysten ja yhteisöjen muokkaamisessa on vielä mahdollisuuksia, romaani viestittää.

Mia Myllymäki: Huomistarhuri
2023, Gummerus
536s.
Kansi: Jenni Noponen

Jätä kommentti