Heikki Kännö: Sömnö

Heikki Kännön historiallisen romaanin päähenkilö on kirjailija Isak Severinin, joka ryhtyy kirjoittamaan elämäkertaa kuvataiteilija Werner H. Bergeristä. Sömnö on Bergerin suvun omistama saari, jonka historiaan liittyy salaperäisiä tapahtumia, joita Isak kirjoitusprojektissaan myös ryhtyy selvittelemään.

”’Mitä tarkoitin sillä, että on olemassa ainoastaan sanoja… Tarkoitin sitä, ettei ihminen pääasiassa tee muuta kuin erittelee maailmaa informaatioksi. Sanat ovat olemuksemme ydin; olemme informaatiota tuottava organismi samalla tavoin kuin muurahainen on muurahaishappoa tuottava organismi.”

Isak sukeltaa sukusaagan syövereihin ja ryhtyy avaamaan Wernerin suvun merkkihenkiöiden historiaa ja vaiheita. Juuret juontavat Afrikkaan, Kongoon, asti. Kiehtovaan matkaan läpi historian liittyy erinäisiä sukusalaisuuksia ja mystiikkaakin. Siinä pyöritään taidehistorian kiinnostavissa käänteissä.

Yli 500-sivuinen romaani ei ole pituudestaan huolimatta raskaslukuista, kiitos Kännön sujuvan sanankäytön ja kiinnostavan tarinanrytmityksen. Kokonaisuutena lukukokemus on avartava ja kiinnostava.

Heikki Kännö: Sömnö
2018, Sammakko
550s.
Kansi: Riikka Majanen

Jätä kommentti