Leïla Slimani: Katsokaa kun tanssimme

Leïla Slimanin Toisten maa -romaanitrilogian ensimmäinen osa aloitti kertomuksen marokkolais-ranskalaisen suvun vaiheista. Ensimmäisessä osassa keskityttiin maailmansodan aikana toisensa tavanneen pariskunnan, Aminen ja Mathilden, tarinaan. Pariskunta asettui Marokkoon Aminen perheen kotitilalle, jossa he pikkuhiljaa ovat alkaneet vaurastua ja luoda perustaa elämälleen. Toisessa osassa seurataan heidän aikuistuneiden lastensa elämää.

Romaani liikkuu pääosin 1960-70-luvuilla. Aïcha-tytär on opiskellut lääketiedettä Ranskassa, mutta palaa Marokkoon vuonna 1968 vanhempiensa luokse. Selim-poika puolestaan ei innostu opiskelusta. Hän kokee isänsä paineiden alla kasvamisen liian rankaksi ja pakenee elämään vaihtoehtoista elämää vapaamielisessä yhteisössä.

Slimani peilaa perhetarinansa kautta myös itsenäistyneen Marokon vaiheita. Vaikka moni asia on murroksessa, erityisesti tasa-arvon kanssa kuljetaan vielä lapsenkengissä, minkä erityisesti Ranskassa itsenäisempään ja vapaampaan elämään totuttautunut Aïcha huomaa nopeasti kotiseudulleen palattuaan. Varsinkin koulutettuna naisena hän kohtaa paljon ennakkoluuloja.

Hän oli elävä osoitus siitä, että omaa luokkatodellisuuttaan oli mahdollista päästä pakoon, emansipaatio oli mahdollista opiskelun avulla.”

Slimani heijastelee tarinallaan paljon oman sukutarinansa vaiheita. Ronaani tuo esille Marokon historiaa ja kahden kulttuurin välillä kasvamista kiinnostavalla ja ihmisläheisellä tavalla.

Leïla Slimani: Katsokaa kun tanssimme
Toisten maa 2

Regardez-nous dancer
Suom. Samspa Peltonen
2023 (2022), WSOY
335s.
Kansi: Martti Ruokonen / iStock

Jätä kommentti