Päivi Alasalmi: Sudenraudat

Päivi Alasalmen romaani kuljettaa 1880-luvun Suomeen, jossa torpparit ja kartanonomistajat kilpailevat. Varsinainen reviirikiista käydään kuitenkin ihmisen ja luonnon – tai tarkemmin sanoen ihmisen ja susien välillä. Susia pyydetään turkisten vuoksi. Samaan aikaan ne uhkaavat ihmisiä. Traagisen todellisuuteen pohjaavan tapahtumasarjan johdosta sudet surmaavat 22 lasta.

Alasalmen romaani kiertyy tämän tapauksen ympärille, mutta taustoittaa ihmisen ja suden välistä suhdetta myös laajemmin. Tavataan mynämäkeläinen mökkeilijä, jolle sudet edustavat paitsi elinkeinoa myös turvallisuusuhkaa. Seurataan myös hienostoneiti Henny Caldoniusta, joka haaveilee vapaaherrattaren elämästä ja taidemaalarin urasta. Hennylle sudet ovat luonnon symboli ja maalausten aihe.

Alasalmi lähestyy susisuhdetta siis monesta eri näkökulmasta. Moni niistä on tuttu myös nykyajan susikeskusteluista. En osaa sanoa, oliko historiassa näkökulmia todella yhtä monia kuin on tänä päivänä, mutta juuri suhde nykypäivän poliittiseen susikeskusteluun tekee toki romaanistakin entistä kiinnostavamman.

Päivi Alasalmi: Sudenraudat
2021, Gummerus
408s.
Kansi: Timo Numminen

Jätä kommentti