Piia Leino: Aarteidesi aikakirjat

Piia Leinon tulevaisuuteen kurkottava romaani sijoittuu sadan vuoden päähän, vuoteen 2122. Maailmaa on kohdannut ympäristökatastrofi, joka lämmittänyt ilmaston ja hävittänyt lähes kokonaan luonnonvarat niin, että niukoista resursseista käydään tiukkaa kilpailua. Rikkaimmilla menee luonnollisesti parhaiten, koska he voivat päästä elämään omaan yhteisöönsä, omaan maailmaan jossa elämää ylläpitää oma mikroilmasto.

Rikkaimmat voivat myös halutessaan valita ruumiinsa syväjäädytyksen eli jäädyttää kehonsa siksi aikaa, että tiede on kehittänyt keinoja taata ikuisen elämän ilman sairauksia ja vaivoja. Eräs syväjäädytyspalveluita tarjoava yritys tarjoaa elossa oleville myös palvelua, joka mahdollistaa syväjäädytettyjen aivojen – tarkemmin sanoen muistojen – penkomista.

Varmaan tiedätkin, että meillä on tätä nykyä käytössä 57 mielikonetta, hän sanoi. ”Vanhimmat muistot ulottuvat vuoteen 1935 eli aikaan ennen toista maailmansotaa ja tuoreimmat ovat vuodelta 2032.”

Leinon romaanin keskushenkilö on kirjailija ja opettaja Oula, joka haluaa päästä käsiksi näihin jäädytettyjen ihmisten muistoihin. Hänen motiivinsa ei ole epäitsekkäimmästä päästä vaan hän haluaa muistojen avulla selvittää, missä jäädytettyjen ihmisten varat on sijoitettu. Oulka päätyy louhimaan Raphael Elo -nimisen miljonäärin muistoja ja oppii samalla paitsi kohteestaan myös itsestään.

Kaikki työt voi asettaa janalle sen mukaan, antavatko ne muille vai ottavatko näiltä pois.”

Romaani pyörii pääosin Oulan ympärillä, mutta näkökulmia kuullaan Elon lisäksi myös jäädytysbisnestä pyörittävän yrityksen työntekijöiltä ja kriitikoilta.

Leino on kunnostautunut dystopioiden kirjoittajana ja hän taitaa lajin erinomaisesti. Teksti on selkeää ja sujuvaa, mutta samaan aikaan mielikuvituksellista ja yllättävää. Vauhdikkaiden käänteiden rinnalla hän kuljettaa sujuvasti myös moraalisia ja filosofisia pohdintoja. Tällä kertaa esimerkiksi ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta, muistojen ja ihmismielen merkityksestä sekä ihmisen itsekyydestä ja kyvystä tekemisellään hyödyttä muita.

Osallistun kirjalla Helmet 2024 -lukuhaasteeseen #26 (kirjan nimessä on sana kirja).

Piia Leino: Aarteidesi aikakirjat
2022, S&S
271s.
Kansi: Tuomo Parikka

Jätä kommentti