Essi Kummu: Alaston lukupiiri

Essi Kummun romaanin päähenkilö on kustantamossa työskentelevä Ellen, joka elää eräänlaisessa käännekohdassa tyttären muutettua kotoa. Sitten Ellen päätyy kustannustoimittajaksi kuuluisasta feministikirjailijasta kertovalle kirjalle. Barbro Andersson, teoksen päähenkilö itse, kutsuu Ellenin lukupiiriin, jonka jäseniä ovat myös muun muassa Anderssonin elämäkerran kirjoittanut Mai sekä toinen kustantamon työntekijä Ingrid. Erikoista lukupiirissä on, että kirjoja luetaan kaikki aistit avoinna – alasti.

Lukupiirin tarkoituksena ei olekaan vain keskustella kirjoista vaan paljastaa samalla kaikenlaista myös itsestä. Seuraa paljastusten vyöry, joka kaikessa pelottavuudessaan tarjoaa Ellenille myös eräänlaisen turvapaikan ja vapautumisen tunteen.

Feminismi on Kummun romaanin vahvoja teemoja, mutta sitä kuvataan myös satiiriksi. Monella tapaa ylilyöntejä esiintyykin. Jo itsessään alastomuus lukupiirissä on räväkkä ajatus, eikä yltäkylläisyyttä lukupiirikokoontumisista puutu. Ajankohtaisiakin aiheita sivutaan, kuten pääministeri Sanna Marinia.

Kummun romaani on feminismillä ja vapauden teemoilla iloitteleva romaani, jossa runsaus ja asioilla revittely tuntuu paikoitellen itsetarkoitukselliselta. Henkilöhahmoissa on osin karikatyyrimäisiä piirteitä ja romaanin perimmäinen ajatus jää lopulta hieman piiloon.

Essi Kummu: Alaston lukupiiri
2023, Tammi
266s.
Kansi: Emmi Kyytsönen / Félix Vallotton

Jätä kommentti