Riikka Sandberg: Ørja

Riikka Sandbergin esikoisromaani sijoittuu Pohjois-Norjaan, jonne kirjailija on luonut fiktiivisen saariryhmän nimeltä Ørja. Tämä saariryhmä muodostaa kokonaisen kyläyhteisön. Historiassa siintää saksalaisten miehitys, joka heittää oman varjonsa myös kyläyhteisön nykyisyyteen.

Ørjan ryppäämässä oli viisi saarta, ja ne likosivat vedessä kuin valkeat, sirpaleiset luunpalat. Sipaisin niistä jokaista, oikealta vasemmalle, suurimmasta pienimpään, avomerelle asti. Loput palaset oli ripoteltu karttaan miten sattuu; Ørjan saarten väleissä ja vierellä oli lukemattomia pikkuluotoja, saarten silppua.”

Tänne kylään päätyy myös tarinan päähenkilö Tine, joka saapuu saaristoon kiertävän elokuvateatterinsa ja miehensä Runarin kanssa. Runar on kotoisin samasta kylästä ja sopeutuukin yhteisöön nopeasti. Tine puolestaan kokee itsensä ulkopuoliseksi. Eräänä päivänä hän löytää paikallisesta vajasta ääninauhoja, joilla puhuu nuori tyttö. Tyttö puhuu nauhoilla sodassa kuolleelle äidilleen. Näiden ääninauhojen kautta Tine pääsee sukeltamaan saariston historiaan ja kyläläisten vaiettuihin salaisuuksiin.

Romaani kulkee ajallisesti 1950-luvulta 1970-luvulle. Henkilöhahmoja ja myyttisiä tarinoita historiasta riittää. Kaiken rinnalle asettuu mahtipontinen vuonojen reunustama luonto, jolla on oma roolinsa Sandbergin teoksessa. Sandbergin romaanin ainekset – historia, tiivis kyläyhteisö ja menneisyyden vaietut salaisuudet – eivät sinänsä muodosta kovin omaperäistä tarinareseptiä, mutta kaunis kieli sitoo ainekset hyvin yhteen.

Riikka Sandberg: Ørja
2023, Otava
395s.
Kansi: Piia Aho

Jätä kommentti