Liane Moriarty: Kolme toivetta

Australialaisen Liane Moriartyn uusin suomennos on itseasiassa hänen esikoisteoksensa. Romaani esittelee siskoskatraan: Lynin, Catin ja Gemman. Frank ja Maxine Kettlen kolmostyttäret ovat teoksen päähenkilökolmikko, jonka keskinäisiin suhteisiin ja kipukohtiin Moriarty sukeltaa.

Siskokset ovat samaan aikaan tiivis kolmikko, kolmosia kun ovat, mutta myös varsin erilaisia luonteiltaan. Siskosten eroja kuvataan erityisesti parisuhteiden kautta. Cat on naimisissa Dan-nimisen miehen kanssa, johon liittyen hän saa yllättävää tietoa. Lyn on vakiintunein kolmikosta ja yleensä tilanteiden tasalla. Gemma puolestaan hyppii suhteesta toiseen hieman tuuliajolla. Siskosten 34-vuotissyntymäpäivä kulminoituu yhteiseen illalliseen, joka nostaa pintaan pinnan alla piilevät virtaukset.

Hän mietti, oliko tulossa hulluksi. Tuntui kuin hän voisi päättää siitä itse. Yksi pieni askel näkymättömän rajan yli, ja hän voisi valita hulluuden. Hän voisi heittäytyä maahan keskellä kaupunkia ja huutaa ja potkia ja paiskoa päätään puolelta toiselle kuin Maddie itkupotkuraivossa. Ennen pitkää joku soitttaisi ambulanssin, ja hän saisi piikin ja vaipuisi tiedottomaan uneen.”

Siskoksista eniten äänessä on Cat, jonka tarinassa tuntuu olevan eniten käänteitä kaikista siskoksista. Häneen pääsee myös lukija tutustumaan parhaiten.

Moriartyn romaanien yksikkö on lähes aina perhe, vaikka ydinperheen konseptissa olisi säröjäkin, kuten eroja, suruja ja petoksia. Jonkinlainen näkymätön sidos kuitenkin pitää vinksahtaneitakin perheitä yhdessä, tällä kertaa se on sisaruus. Moriarty antaa turhan paljon painoarvoa parisuhteille siskoksia määrittävänä tekijänä, mutta muutoin romaani on tuttua viihteellistä perhedraamaa.

Liane Moriarty: Kolme toivetta
Three wishes
Suom. Helene Bützow
2023, WSOY
384s.
Kansi: Martti Ruokonen /iStock

Jätä kommentti