Max Porter: Lanny

Max Porter kokeilee kerronnassaan rajoja ja onnistuu välittämään lyhyiden ja omaperäisten lauseiden välillä myös koskettavaa tarinaa.

Tarinan päähenkilö on Lanny, lapsi, joka elelee vanhempiensa Robertin ja Jolien kanssa pienessä kylässä Lontoon lähettyvillä. Lannylle taideopetusta antaa ikääntynyt taiteilija Pete. Eräänä päivänä Lanny katoaa ja alkaa mysteeri, joka saa koko kylän ja varsinkin Lannyn perheen sijoiltaan.

Porter sekoittaa ihmisten välisiin suhteisiin paljon luonnon elementtejä ja Lanny-romaanissakin seikkailevat kansantarujen mystiset hahmot. Luonto tai luonnossa elelevät taruhahmot kuulevat myös katkelmia kyläläisten puheista ja siten alkaa kiinnostavasti rakentua myös kuva kyläläisistä, heidän ajatuksistaan ja myös siitä, mitä Lannylle on voinut tapahtua.

Lannyn kekseliäs kerronta muokkaa myös lauserakenteita. Kirjan sivuilla teksti välillä aaltoilee. Vaikka Porterin romaanin keskiössä oleva tarina on mielikuvituksellinen se on silti vahvasti ihmisten muodostamissa yhteisöissä kiinni. Parasta on, että Porter jättää paljon myös lukijan oman tulkinnan varaan eikä pyri selittämään kaikkea puhki. Hieno, pieni tarina.

Max Porter: Lanny
Suom. Irmeli Ruuska
2019, WSOY
216.s
Kansi: Martti Ruokonen

Jätä kommentti