Reidar Palmgren: Kirpputori

Näyttelijänäkin tunnetun Reidar Palmgrenin Kirpputorin päähenkilö on nimeltään Kimmo Saarinen. Kimmo on perusmies, jonka elämä nyrjähtää lopullisesti avovaimon jätettyä tämän. Avovaimolla puolestaan tulee mitta täyteen, kun Kimmo kaverinsa höykytyksen yhteydessä vahingossa mottaa myös avovaimoaan. Jo alkuasetelma povaa Kimmolle heikkoja sympatiapisteitä.

Kimmolla on joskus ollut unelmia. Nuoruuden bändikuviot saivat haaveilemaan rokkitähden urasta, mutta sisäisten skismojen takia unelmat ovat kariutuneet ja tilalle on tullut pettymys. On Kimmo vähän runoillutkin aikanaan, mutta taitelijan ura ei sittemmin ole saanut siipiä alleen. Pettymykset parisuhteissa ja epäonnistumiset haaveiden toteuttamisessa kanavoituvat katkeruudeksi, jonka Kimmo purkaa pääosin naisiin.

Kimmosta piirtyy vähän säälittävä ja melko epämiellyttävä kuva. Kimmo on kuin ihmisversio Aku Ankasta: epäonnekas mies, joka kompuroi ongelmasta toiseen muttei oikein näe vikaa itsessään tai asenteessaan. Arvatenkin tahallisen ärsyttäväksi muovailtu Kimmo on päätynyt keskelle kasvutarinaa, jossa häntä kohtaan pitäisi kaiketi tuntea jonkinlaista lempeyttä ja sympatiaa, mutta se on kuitenkin vaikeaa.

Kimmon tarina käynnistyy jätetyksi tulemisella. Jonkin aikaa Kimmo haahuilee kaverinsa nurkissa, mutta joutuu pian pakkaamaan kamppeensa kaverin vaimon kyllästyttyä vieraaseen. Erinäisten sattumusten myötä Kimmo osuu eräälle kirpputorille, josta löytyy nainen, Katariina. Katariina vaikuttaa Kimmon vastakohdalta: aikaansaava, asioihin tarttuva ja empaattinen. Kaikesta huolimatta näiden kahden välille syttyy kipinää, mikä on tietenkin kovin ennalta-arvattavaa.

Jos Kimmo on perusmies niin kasvaako tarina perustarinaa kummemmaksi? Ei ihan. Juonellisesti tarina ei ole ihmeellinen, vaikka sinänsä kirpputori tarjoaa hauskan miljöön erinäisille käänteille. Hieman kuten kirpputoreilla vanhat rääsyt ja kuluneet tavarat saavat uuden elämän uuden omistajan aarteina, kulkeutuu Kimmo itsesäälin alhosta pikkuhiljaa pinnalle ja uuteen elämään.

Palmgren taitaa karrikoidun ja vähän säälittävän hölmön miehen kuvauksen. Tarinalta itseltään kuitenkin olisi toivonut lisää vivahteita.

Osallistun kirjalla Helmet2016-lukuhaasteeseen #45 (suomalaisesta miehestä kertova kirja).

Reidar Palmgren: Kirpputori
2016, Otava
334s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s