Nick Hornby: Funny Girl

Mielenkiintoista, että löytyy Nick Hornbyn kirja, jota ei ole suomennettu – ainakaan vielä – vaikka se ilmestyi jo vuonna 2014. Hornby kun käsittääkseni nauttii kohtalaista suosiota myös Suomessa. Luin teoksen siis sen alkuperäiskielellä englanniksi.

Funny girlissä eletään 1960-luvun Iso-Britanniassa. Pääosassa on Barbara Parker, kuuluisuudesta haaveileva nuori nainen. Barbara voittaa Miss Blackpoolin tittelin, mutta haaveilee kuitenkin isommista areenoista ja tv-tähtiurasta ja ihailee I love Lucy -ohjelmasta tuttua Lucille Ballia.

He asked whether she liked to start off selling tickets and making posters. None of it was what she wanted. She wanted to be given a funny script so that she could make it funnier.”

Pian Barbara saa mahdollisuuden karistaa pikkukylän tomut jaloistaa ja lähtee Lontooseen tavoittelemaan unelmiaan. Siellä hän vaihtaa nimensä Sophie Strawiksi ja saa pian roolin sitcomista BBC:llä. Tv-sarja Barbara (and Jim) varastaa yleisön sydämet ja Sophie on askeleen lähempänä unelmiensa toteutumista. Ympärillä pörräävästä televisioväestä löytyy myös vastanäyttelijä Clive, jonka kanssa Sophien suhde syvenee askeleen pidemmälle.

Hornbyn kerronta on jälleen nokkelaa ja hauskaa. Hän taitaa koomisen vuoropuhelun. Nyt mukana on myös aimo annos televisiohistoriaa. Hornbyn teos onkin eräänlainen kunnianosoitus showbisnekselle ja brittiviihteen historialle.

Sophien tarina on fiktiivinen, mutta sitä voisi erehtyä pitämään myös totena erityiseksi siksi, että Hornby on kuvittanut tarinansa oikeilla valokuvilla ja heittelee sekaan esimerkiksi tv-sarjojen arvioita. Itsekin päädyin googlailemaan, onko Barbara (ja Jim) -ohjelma sittenkin oikeasti olemassa ollut sarja. Hornby kuvaa myös uskottavan oloisesti televisiobisneksen kommervenkkeja aina käsikirjoitusten ja ideoiden työstämisestä sisäänlämpiäviin suhdekiemuroihin.

Henkilöhahmoista Sophie on aidosti hauska, mutta tarina jää hieman heppoiseksi. Ehkä 1960-luvun brittitelevision historia ei myöskään ole – kaikesta kiinnostavuudesta huolimatta – maailman seksikkäin aihe. Hornbyn humoristinen tyyli kuitenkin puree. Hauskimmillaan Hornby on jaksoissa, jotka sijoittuvat Sophien Blackpoolin aikoihin ja työväenluokkaisen perheen kuvaukseen.

Osallistun kirjalla Helmet2017-lukuhaasteeseen #22 (kuvitettu kirja).

Nick Hornby: Funny Girl
2014, Penguin Books
342s.
Kansi: Superfanstastic

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s