Joonas Konstig: Perkele

Miikka on Kris Liedes, menestyvän Total War -hevibändin supersuosittu laulaja, joka viettää enemmän tai vähemmän kliseisen rock-tähden elämää. Hänen lapsuudenystävänsä Reko on Afganistanissa palvellut rauhanturvaaja, joka ajautuu bändin mukana kiertueelle Miikkan tueksi ja jonkinlaiseksi turvamieheksi. Luvassa on kiertue-elämää sekoiluineen ja päihteineen, välillä ollaan myös levynteossa englantilaisessa kartanossa.

Perkele-kansikuva

Perkele on metallinhajuinen ja testosteronin kyllästämä bändikertomus. Se kertoo pääosin miehistä. Naisilla on isot tissit ja heidät tyypitellään useimmiten ”pantaviksi” tai ”ei-pantaviksi”, tai sitten he ovat madonnamaista vaimoainesta ja pyrkivät maadoittamaan villit miehensä. Tällainen on esimerkiksi Miikkan vaimo Anna, jonka kanssa myös Reko lähentyy. Anna pääsee välillä myös kertojaksi.

Maskuliinista machoilua kirjassa riittää, mutta toki menestyksen nurja puolikin näytetään. Lopulta tarina kasvaa kuvaamaan itsekästä staraelämäntyyliä isompaa kuvaa, kun mukaan sekoitetaan myös vastuuntuntoa ja muista ihmisistä huolehtimista.

Lentoemäntä tuli sanomaan managerille please jotain. Manageri laittoi kätensä emännän ympärille ja esitteli, että tämä lovely lady pitää heistä huolta tämän lennon ajan.”

Kirja vilisee englanninkielisiä lauseita ja sanontoja ison maailman bändislangin tyyliin. Rokkarielämäntyyli on välillä kliseisesti mutta myös ihan uskottavasti kuvattu.

Rakastan rokkareita, koska ne muistuttavat siitä, että tämä arkinen maailma ei ole kaikki. Ne niinkuin leijailevat tämän maailman läpi kuin aineettomat haamut, jotka oikeasti kuuluvat toiseen maailmaan.

Konstig kirjoittaa vetävästi ja hauskastikin.

Yleensä jää mysteeriksi, mistä tulevat ne erilaiset nuorisoilmiöt ja muotiaallot, jotka tartuttavat kokonaisia populaatioita ja kohortteja. Esimerkiksi heidän nuoruudessaan Espoossa tällainen coolin infektio oli hokema ”sil ei oo mitään seksuaalista merkitystä’. Kaiken itselle epäsuotuisan saattoi jonkin aikaa lakaista tällä fraasilla sivuun – onks sil mitää seksuaalist merkityst? No ei koskaan. Voitto.”

Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #18 (eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja).

Joonas Konstig: Perkele
2015, Gummerus
584s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s