Nawal El Saadawi: Herra ex-ministerin kuolema ja muita novelleja

Egyptiläisen lääkärin ja tunnetun feministin Nawal El Saadawin Herra ex-ministerin kuolema ja muita novelleja on taidokas, poliittinen ja räväkkä novellikokoelma. El Saadawi on tunnettu erityisesti naisten asemaa kommentoivista kirjoituksistaan ja sellaisia löytyy myös tästä kokoelmasta.

Herra ex-ministerin kuolema -kansikuva

Avausnovelli ja samalla kokoelman nimikkonovelli Hänen ylhäisyytensä ex-ministerin kuolema on loistava johdattelu El Saadawin kirjailijantaitoihin. Sen päähenkilö, entinen ministeri, makaa kuolinvuoteellaan ja vuodattaa äidilleen järkytystään siitä, kuinka hänen alaisensa, nainen, on uskaltautunut sanomaan hänelle vastaan. El Saadawi osoittaa taidokkaasti sukupuolinormien nurinkurisuuden ja konservatiivisuuden.

Mitä nyt, äiti? Kyllä, rakas äiti. Koko elämäni aikana, siitä ajasta jolloin olin nuorempi virkailija aina siihen aikaan jolloin minusta tuli ministeri en voinut ystävystyä työntekijän kanssa joka asettui vastustamaan minua. Ja siksi, äiti, en voinut sietää tuota naista, siksi en voinut jäädä istumaan tuoliini säilyttäen normaalin malttini, arvokkaana kuin ainakin ministeri alaistensa läsnä.”

Puhutteleva on myös novelli Suurin rikos, joka kerrotaan lapsen näkökulmasta. Siinä äitiinsä kohdistuvaa väkivaltaa todistava lapsi joutuu vastatusten väkivaltaisen isänsä kanssa.

Siinä vaiheessa minun isäni epätodet kasvot pettivät. Hän kohotti nopealla liikkeellä kätensä ja minä näin hänen kasvonsa isoine laveine leukoineen villin hyeenan naamana. Minun isäni kasvot näyttivät minusta ensimmäisen kerran luonnollisilta. Enkä enää pelännyt, niin kuin ennen. En tiedä miten rohkeuteni palasi, mutta sanoin hänelle, ensin kuiskaten: ’Minä en rakasta sinua.’”

Novelleista mieleenpainuvimpia oli myös Yksityinen kirje taiteilijaystävälle, ehkä ennen muuta kielensä vuoksi.

Kuinka monta vuotta kului minun menemättäni sinun luoksesi? Kerran satuin avaamaan sanomalehden, vaikken koskaan katso lehtiä maailmassa jossa sekä kynät että ruumiit kertovat valheita.”

Feministisen otteen lisäksi ehkä kiehtovinta El Saadawin teksteissä on hänen kykynsä riisua paljaaksi ennen kaikkea valtaapitävät ja osoittaa heikkouksia myös heissä. Mahdolliset kirjalliset tikarit El Saadawi osoittaa aina itsensä ylä- ei alapuolelle. Samalla hän tekee näkyväksi patriarkaalisen yhteiskuntajärjestyksen vahingollisuutta.

Osallistun kirjalla Helmet2019-lukuhaasteeseen #47 (kirjassa on alle 100 sivua).

Nawal El Saadawi: Herra ex-ministerin kuolema ja muita novelleja
Death of an ex-minister
1987, Kääntöpiiri
Suom. Pirkko Talvio-Jaatinen
94s.
Kansi: Leila Nieminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s