Garth Greenwell: Kaikki mikä sinulle kuuluu

Garth Greenwellin pieni tarina sijoittuu Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan. Sen päähenkilö on amerikkalainen opettaja, joka tapaa Bulgariassa nuoren Mitkon, jolta hän päätyy ostamaan seksiä. Tapahtuma syöksee himon- ja kiihkontäyteiseen tarinaan, joka on monella tapaa rujo mutta samanaikaisesti myös runollisen kaunis.

Kaikki mikä sinulle kuuluu -kansikuva

Kolmeen osaan jaettu tarina täydentyy kuvaamaan myös päähenkilön taustoja ja motiiveja, mutta pääosassa on silti suhde Mitkoon. Se on monimutkainen: toisaalta seksiä rahaa vastaan, toisaalta jotain enemmän. Tarinan kantavina teemoina ovat ainakin mahdoton rakkaus, ulkopuolisuuden tunne vieraassa maassa ja lapsuudesta asti kumpuava häpeä.

Tiesin hänen näyttelevän halua jota ei oikeasti tuntenut, ja totta puhuen hän oli varmaan niin juovuksissa ettei minkäänlainen halu muutenkaan voinut tulla kysymykseen. Tosin eiköhän kaikissa lähestymisyrityksissä ole hitunen teatraalisuutta; kun mietimme omia reaktioitamme suhteessa toisten todellisiin tai luuloteltuihin reaktioihin, haluamme aina joko liikaa tai liian vähän ja mitoitamme reaktiomme sen mukaan.”

Garth Greenwellin kieli on vaivatonta. Bulgarian hämyisten kujien ja käymälöiden – tarinan kannalta olennaisten tapahtumapaikkojen – kuvaus on tarkkaa ja eläväistä. Greenwell onnistuu kuvaamaan suhteellisin vähäisin juonenkääntein paljon tukahdutettuja ja valloille päästettyjä tunteita, kuten halua ja kaipuuta.

Garth Greenwell: Kaikki mikä sinulle kuuluu
What belongs to you
Suom. Juhani Lindholm
2017 (2016), Nemo
216s.
Kansi: David Ryle / Getty Images

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s