David Lagercrantz: Tyttö joka etsi varjoaan

David Lagercrantz jatkaa Stieg Larssonin Millennium-trilogian menestysreseptiä omalla kolmiosaisella dekkarikokoelmallaan. Se mikä ei tapa aloitti Lagercrantzin jatko-osien sarjan, Tyttö joka etsi varjoaan on sarjan toinen osa.

Tyttö joka etsi varjoaan -kansikuva

Tarina lähtee liikkeelle vankilasta, jonne Lisbeth on joutunut kahdeksi kuukaudeksi (edellisen osan tarinassa tutuksi tulleesta) Frans Balderin murhatapauksesta. Lisbeth on saanut tuomionsa vaaran aiheuttamisesta ja omavaltaisesta menettelystä. Vankilassa Lisbeth tutustuu nuoreen musliminaiseen, Fariaan, joka joutuu pakenemaan veljiään kunniaväkivallan pelossa. Miten tämä sinänsä kiinnostava juoni liittyy kirjan varsinaiseen päätarinaan, jää epäselväksi.

Päätarinalinjassaan Lagercrantz keskittyy tällä kertaa tutkimuseettisiin kysymyksiin. Ruotsissa tehdään epäeettisiksi, rotubiologisiksi leimattuja ihmiskokeita, kaksostutkimuksia, joiden jäljille toimittaja Mikael Blomkvist ja hakkerinero Lisbeth Salander päätyvät. Kimmokkeena on pankkiiri Leo Mannheimer, joka muuttuu lyhyessä ajassa vasenkätisestä oikeakätiseksi. Keskiössä on kahden miehen tarina, jotka ovat osa kyseenalaista kaksostutkimusta. Samalla Lisbethistä itsestään tulee tutkimuskohde, kun käy ilmi, että hän on Camilla-siskonsa kanssa ollut tietämättään myös osana tutkimusta. Kertomus paneutuukin avaamaan hieman Lisbethin traagista lapsuutta.

Lagercrantz paneutuu tällä kertaa edeltäjää syvemmin erityisesti Lisbethin hahmoon ja menneisyyteen. Joitain selityksiä ja salaisuuksia siitä paljastuukin, ja onpa mukana myös Lisbethin entinen holhooja Holger Palmgren. Mikael Blomkvist puolestaan jää tällä kertaa lähes täysin vaille huomiota, vaikka jonkinlainen suhdekuvio hänelle onkin hahmoteltu.

Kaksostutkimus kimurantteine moraalipsykologisine pohdintoineen mahdollistaa sinänsä jännittävän tarinan. Edelliseen osaan verrattuna Lagercrantz onnistuu tällä kertaa aukaisemaan erityisesti Lisbethin henkilöhahmoa hieman enemmän ja myös tarinan teema sukeltaa edeltäjää syvemmille vesille.

Lagercrantz on ilmoittanut tekevänsä omasta Millennium-sarjastaan kolmiosaisen, joten ainakin yksi jatko-osa sarjalle on vielä tuloillaan.

David Lagercrantz: Tyttö joka etsi varjoaan
Mannen som sökte sin skugga
Suom. Outi Menna
2017, WSOY
410s.
Kansi:

2 kommenttia artikkeliin ”David Lagercrantz: Tyttö joka etsi varjoaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s