Chinua Achebe: Kaikki hajoaa

Chinua Acheben Kaikki hajoaa on afrikkalaisen kirjallisuuden klassikkoteos. Siinä eletään 1800-luvun lopulla, mutta moni sen teemoista on ajankohtainen vielä tänäkin päivänä.

Nigeriaan sijoittuvassa tarinassa seurataan paikallisen kyläyhteisön heimopäällikön, Okonkwon, elämää. Igbo-heimon yhteisö elää köyhyydessä, ankarissa luonnonolosuhteissa, jossa viljely alkaa käydä yhä vaikeammaksi. Siirtomaaherrat ja lähetyssaarnaajat tekevät tuloaan myös tähän kylään. Okonkwo haluaa johtaa yhteisöään, mutta tekee virheen ja tappaa vahingossa samaan klaaniin kuuluvan pojan. Okonkwo karkoitetaan kylästään vuosiksi pois. Kun Okonkwo perheineen palaa takaisin, on kylä ja maailma sen ympärillä muuttunut: valkoiset ovat valloittaneet kylän ja tuoneet mukanaa omaa yhteiskuntajärjestystään ja uskontoaan.

Achebe kuvaa suoraviivaisesti, mutta hienovaraisesti globaalia epätasa-arvoa, kolonialiasmia, uskonnollisia ja kulttuurisia ristiriitoja. Kyläyhteisö elää uskomuksistaan, mutta uusi maailmanjärjestys yrittää horjuttaa järjestelmää ja asettaa myös kyläläiset keskenään törmäyskurssille.

Valkoinen mies on hyvin älykäs. Hän toi uskontonsa tänne hyvin vaivihkaa ja rauhallisesti. Me nauroimme hänen typeryyttään ja annoimme hänen jäädä. Nyt hän on saanut veljiämme puolelleen eikä klaani voi enää toimia niin kuin sen tulisi. Hän on painanut veitsensä terän siihen mikä ennen piti meidät yhtenäisinä ja nyt me olemme hajallamme.”

Achebe on tarinankertoja. Kirjassa oleillaan leirinuotiolla, uskomusten ja rituaalien tarinaa siirretään jälkipolville jatkettavaksi. Patriarkaalinen marssijärjestys istuu tiukassa: miehet määräävät tahdin ja johtavat joukkoja, naiset ovat vaimoja ja äitejä. Jos nainen, tai tytär, onkin poikkeuksellisen älykäs, hänen harmitellaan syntyneen väärään sukupuoleen.

Kaiken hajoaminen näkyy tarinassa niin Okonkwon henkilökohtaisena kokemuksena – johtajuutta janoavana, mutta kohtalokkaan virheen vuoksi romahtaneena hahmona – että koko yhteisön ja perinteisen järjestelmän romahtamisena, tai ainakin koetteluna. Kolonialismin vaikutukset ja sen luomat ristiriidat myös yhteisöjen sisällä Achebe kuvaa uskottavasti.

Jo vuonna 1958 ilmestyneen romaanin suomennos ilmestyi vasta vuonna 2014. Vaikka maailmalla teosta pidetään klassikkona, Suomessa se on jäänyt vähemmälle huomiolle. Vaikka ajankuva näkyy kirjan maailmassa, luonnollisesti, vahvasti, tarjoaa se näkökulmillaan kiinnostavan peilin myös nykyhetkeen.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #30 (kirja on julkaistu kirjoittajan kuoleman jälkeen).

Chinua Achebe: Kaikki hajoaa
Things Fall Apart
Suom. Heikki Salojärvi
2014 (1958), Basam Books
239s.
Kansi: Taivo Org

Jätä kommentti