Roberto Bolaño: Amuletti

Chileläissyntyisen, Espanjassa pääosin eläneen Roberto Bolañon pienoisromaani Amuletti kiertyy Méxicon kaupungissa olympiavuonna 1968 tapahtuneeseen verilöylyyn, jossa Meksikon armeija nitisti väkivaltaisesti pääosin nuorista opiskelijoista koostuvan mielenosoituksen. Tapahtuneesta ja erityisesti sitä edeltävistä tapahtumista ja sen seurauksista tarinaa purkaa päähenkilö, uruguaylaistaustainen runoilija Auxiolio Lacouture.

Varsinaisia mielenosoituksen tapahtumia Bolaño ei käy läpi, vaan keskittyy Auxilion kokemukseen eräässä meksikolaisen yliopiston vessassa. Hän jää lähes kahdeksi viikoksi vessaan jumiin, kun poliisi hyökkää yliopistoon ja tyhjentää sen opiskelijoista. Tänä aikana Auxiliolla, omien sanojensa mukaan paikallisen runouden äitinä, on aikaa käydä läpi elämäänsä runoilijana, pohtia kohtaamisiaan kulttuuriväen kanssa ja reflektoida maan väkivaltaista poliittista historiaa.

Sellaista rakkaus on, ystävät kalliit, sanon minä, joka olin kaikkien runoilijoiden äiti. Rakkaus on sellaista, slangi ja kadut ovat sellaisia, sonetit ja taivas aamuviideltä ovat sellaisia. Ystävyys sen sijaan ei ole sellaista. Jos on ystäviä, ei ole koskaan yksin.”

Bolañon kerronta on unenomaista. Sen keskiössä on myös kertojan oma ammatti, mikä heijastuu myös kerrontatapaan. Bolaño lähestyy taitavasti traumaattista historiallista tapahtumaa kertaamatta kuitenkaan suoraan sen tapahtumia, vaan reflektoiden tapahtuman vaikutuksia ihmisiin, kansakuntaan, kulttuuriin. Väkivallan ja köyhyyden vaikutus ihmisiin tulee rivien välissä.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #11 (kirja kertoo köyhyydestä).

Roberto Bolaño: Amuletti
Amuleto
Suom. Anu Partanen
1999, Sammakko
139s.
Kansi: Riikka Majanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s