Joël Dicker: Huoneen 622 arvoitus

Joël Dickerin uusin romaani on vetävä murhamysteeri, jonka miljöönä on kirjailijan kotimaan, Sveitsin ja sen Verbier-nimisen kylän Alppimaisemat. Jälleen päähenkilönä on kovasti kirjailijaa itseään muistuttava hahmo, tällä kertaa nimeltäänkin Joël, ja tarina onkin kerrottu kuin kirjailijan omana kokemuksena.

Tarinan Joël pakenee surujaan lomalle ja majoittuu hulppeaan hotelliin vuoristossa. Joëlin kustantaja, iäkäs Bernard de Fallois on kuollut, ja kustantajan lisäksi tämä on ollut Joëlille tärkeä esikuva ja lähes isähahmo. Lisäksi Joëlia harmittaa kiemuralle mennyt suhde Sloane-nimisen naisen kanssa.

Pian Joël huomaa, että vanhan hotellin huoneista puuttuu kokonaan huone numero 622. Mistä tämä johtuu? Joël kiinnostuu mysteeristä ja alkaa selvittää arvoitusta, joka hotellin puuttumisen taustalla on, yhdessä hotelliin niin ikään majoittuneen uuden ystävättärensä Scarlettin kanssa. Tarkoituksena on kirjoittaa tapahtumista kirja. Käy ilmi, että taustalla murha, joka juontaa juurensa Sveitsin rahaeliitin, pankkisalaisuuksien ja monenlaisten suhmurointien maailmaan.

Joëlin ja Scarlettin selvitykset vievät pankkiiri Macaire Ebeznerin ja tämän vaimon Anastasian tarinaan. Ebezner uskoo pääsevänsä Ebezner-pankin seuraavaksi johtajaksi, mutta muunkinlaisia suunnitelmia on. Mukaan sekoittuu myös toinen pankkiiri, Lev Levovitch, sekä liuta muuta henkilökuntaa niin pankkikiemuroista kuin hotellin henkilöstöstäkin.

Tarinassa kulkee pääosin kahdella aikatasolla, nykyajan lisäksi ajassa noin 15 vuotta taaksepäin. Moneen suuntaan rönsyilevä juoni lähtee nopeasti laukalle ja lopussa joutuu tavailemaan sivuja taaksepäin pysyäkseen menossa mukana. Melkoisia juonisolmuja siis luvassa.

Tarina on sinänsä viihdyttävä, mutta henkilöiden käytös ja puhe välillä vähän turhankin pateettista. Sinänsä mysteerin rakentaminen Dickeriltä onnistuu: murhan syyllinen ja jopa uhrin henkilöllisyys paljastuvat lukijalle tarinassa vasta loppupuolella.

Kuten yleensä, Dicker osaa lukijan koukuttamisen taidon, vaikka juoni meneekin omaan makuuni tällä kertaa liiankin kiemuraan. Sveitsin rikkaiden ympyrät ja pankkimiljööt tarjoavat sinänsä herkullisen lähtökohdan murhamysteerille, mutta loppujen lopuksi itse välillä jopa tylsistyin. Juonessa ollaan välillä kuin venäläisessä epookkiromaanissa, välillä agathachristiemäisissä salapoliisitunnelmissa. Tyylien sekoittelu jättää kuitenkin sekavan vaikutelman.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #35(kirja, jonka ilmestymistä olet odottanut).

Joël Dicker: Huoneen 622 arvoitus
L’enigme de la chambre 622
2021 (2020), Tammi
Suom. Kira Poutanen
Kansi: Markko Taina, iStockphoto

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s