Turo Kuningas: Kutvonen in space

Kutvonen in space on nimeään myöten vahvasti omaperäinen mutta samaan aikaan riemastuttava teos. Useiden nykyajan aikalaisromaanien käyttövoimana tuntuu olevan sosiaalinen media ja ylipäätään tiedonkulun ja kommunikaatiojärjestelmien monimutkaisuus – ei sinänsä yllättäen. Usein tällaisia romaaneja kuitenkin vaivaa jonkinlainen itsensä liian vakavasti ottamisen syndrooma, jossa kyllä huvitellaan liioittelulla, mutta jossa eetos on kuitenkin vakavanpuoleinen ja (mikä pahinta) toisinaan ylimielinen. Tällaista vakavuutta, tai korosteista pyrkimystä syväanalysoida aikaamme, on kuitenkin Turo Kuninkaan Kutvosen seikkailuissa vähän, jos ollenkaan.

Mistä Kuninkaan romaani sitten kertoo? Se onkin vaikeampi kysymys. Se on eräänlainen satiirinen kuvaus tästä ajasta. Samalla se on vähän sekopäinen avaruusseikkailu, joka tulee samalla kuvanneeksi monia aikakautemme ilmiöitä roisin rehdisti.

Somessa ja netissä ylipäänsä oli edelleen valtava potentiaali, siellä oli kaunis idea kuin missä tahansa muussakin uskonnossa, mutta kuten mikä tahansa muu uskonto se oli jatkuvassa vaarassa hukkua ihmisen viheliäisyyteen. Vinkumiseen ja vonkumiseen, kansalaishitlerien harhaiseen meuhkaamiseen ja syyntakeettomuuteen ja ilmiantoihin, lukiolaisten yleishuolestuja-loukkaantujien tärkeilyyn ja pikkumaiseen kyttäämiseen ja ilmiantoihin, trollien miinoihin ja ilmiantoihin, jokapäiviseen jokaminuuttiseen jokasekuntiseen irvokkaaseen poseeraamiseen ja hulluuspurkauksiin, jotka eivät olleet enää edes viihdyttäviä vaan korkeintaan surullisia.”

Kirjan ”päähenkilö” Kutvonen ei ole kukaan varsinaisesti kukaan yksittäinen henkilö vaan alati muotoaan muuttava symboli, metafora kulloisenkin tilanteen tai ympäristön päähenkilöstä.

Kutvonen on tietenkin nykyajan terapia-asiakas. Nainen, joka pohtii lapsettomuuttaan. Hän on myös Putous-sarjan freelance-käsikirjoittaja – tarina, jossa piikit viuhuvat ehkä teroitetuimmin.

Kutvonen oli aiemmin avustanut Putousta friikkuna, ja parin onnistuneen kauden jälkeen hänet oli palkattu vakituiseksi käsikirjoittajaksi. Hän oli heti saanut tuottajalta erityistehtävän: äärifeministinen naisoletettu showpainija. Tee niin törkeä kuin pystyt, tuottaja oli sanonut, katsotaan sitten mitä kehdataan käyttää. Tuottajalla oli hahmolle nimikin: Hiilari Klittor.”

Kutvosen seikkailut ovat omia ratojaan ja galaxejaan etenevä ilotulitus, josta ei voi tietää, mihin suuntaan se lähtee. Kuningas selvästi koettelee lukijan sietokykyä ainakin näennäisellä tarinattomuudellaan ja myös roisilla huumorillaan.

Kutvonen heräsi kesken kryonisen unen armottomaan paskahätään. Yleensä sellaista ei avaruusmatkalla tapahtunut, koska kaikilta nukutetuilta suolet tyhjättiin etukäteen huolellisesti ja elintoiminnot dempattiin käytännössä nolliin.”

Tapahtumat eivät välttämättä etene loogisesti, juonilinjat eivät saa tyydyttäviä lopputuloksia ja paketti rönsyilee. Se onnistuu silti olemaan kaikessa yllättävyydessään ja tempoilussaan viehättävä, samaan aikaan hullu ja hulvattoman hauska.

Osuvimmillaan se terävästi tökkii aikamme trendejä ja ilmiöitä, sitä höttöä, jonka kaikki tunnistamme, mutta jonka sisällä kuitenkin surffailemme. Jollain tapaa lohdullista sen osoittaminen silti on.

Harkitsin ensin, että olisin ottanut teemakseni kompetenssikompetenssin, mutta päädyin lopulta henkilökohtaisuuteen. Riittäköön se, hen-ki-lö-koh-zzz-zzz-zzz. Kutvonen in Space on sillä tavalla vanhanaikainen häkkyrä, että se on laitettu yhden koukun varaan. Yksi kirja, yksi teema. Yksi koukku, sitten tilutellaan ja riffitellään raamit täyteen. Eikö olekin heppoinen kyhäelmä? Ja laitan sen nyt vielä omaan napaani kiinni. Eikö olekin törkeää? Ja henkilökohtaista.”

Monille saman genren romaaneille tyypillisesti myös Kutvonen in space on toki varmasti kyyninen, mutta se ei ole sitä tunkkaisesti ja lannistavasti, vaan onnistuu olemaan aidosti hauska ja sympaattinenkin, aivan loppuriveille asti.

Lähteet: Google.”

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #41 (sarjakuva tai kirja, joka kertoo supersankarista).

Turo Kuningas: Kutvonen in space
2021, WSOY
409s.
Kansi: Elina Warsta

Jätä kommentti