Kim Leine: Ikuisuusvuonon profeetat

Kim Leinen romaanissa eletään 1700-luvun Tanskassa ja Grönlannissa. Morten Falck on papiksi opiskeleva nuori mies, joka lähtee Kööpenhaminasta Grönlantiin levittämään kirkon sanomaa ja myös valistuksen aatetta. Grönlanti on Tanskan siirtomaa, jossa eletään kuitenkin kovin toisennäköisessä todellisuudessa kuin emomaassa. Kirkon sanalle ei tunnuta olevan kovin vastaanottavaisia vaan päinvastoin Morten törmää mitä omintakeisimpiin hahmoihin, jotka pyrkivät pikemminkin kyseenalaistamaan Mortenin uskomuksia ja ajatuksia.

Grönlanti näyttäytyy villinä, vapaana ja pakanallisena synninpesänä. Monenmoisten syntien syövereihin Mortenkin matkallaan kietoutuu.

Leinen romaani ammentaa siirtomaahistoriasta. Osa romaanin henkilöistä on elänyt oikeasti, mutta tarinaa niidenkin ympärille on silti sepitetty. Teemat ovat isoja aina sivistyksen ja valistuksen levittämisestä laajemmin siirtomaa-asetelman pohdintoihin. Toisaalta Leine myös stereotypisoi Grönlantia, sen karua luontoa ja villeyttä myös ihmisissä.

Leinen romaani on hengästyttävä tarinaltaan ja kerronnaltaan. Se on liioitteleva ja roisi, eritteissä ei säästetä ja kerronta on pikemminkin rujoa ja rumaa kuin kaunista ja herkkää. Tämä on toisaalta myös sen rasite, välillä rujous kyllästyttää. Mielenkiintoiset teemat ja historiallisen kerronnan monitasoisuus kuitenkin kannattelee tarinaa.

Kim Leine: Ikuisuusvuonon profeetat
Profeterne i Evighedsfjorden
Suom. Katriina Huttunen
2014 (2012), Tammikuu
630s.
Kansi: Jussi Kaakinen

Jätä kommentti