Kate Atkinson: Liian kirkas taivas

Jackson Brodie on Kate Atkinsonin viihdyttävien dekkariromaanien hieman stereotyyppinen sankari. Entinen sotilas ja poliisi tekee yksityisetsivan keikkaa ja asustelee syrjäisessä rantakaupungissa. Elämään kuuluvat myös teini-ikäinen poika, koira ja entinen puoliso, jonka kanssa sujuu välillä paremmin, välillä huonommin.

Eräänä päivänä Brodie näkee pienen tytön, Darcy Sleen, liftaamassa autoon. Tapahtuma jää vaivaamaan Brodieta ja myöhemmin rannasta löytyy tytön selässä nähty yksisarvisreppu. Samoihin aikoihin kylään saapuu paikkakunnalla aiemmin kasvanut poliisi tekemään tutkimuksiaan. Erilaiset tapahtumat kiertyvät yhteen polveilevaksi juoneksi, johon liittyy monenlaisia salaisuuksia ja mysteerejä menneisyydestä aina tähän päivään.

Brodie on leppoisa sankari, ja Atkinsonin dekkareissa ei yleensä mässäillä raaoilla rikoksilla, vaikka tällä kertaa synkistä asioista onkin kyse. Silti Atkinson onnistuu loihtimaan romaaneistaan kerronnaltaan kepeänpuoleisia, pikemminkin ihmishahmojen oikullisuuksiin keskittyviä kuin juonivetoisia ja meneviä salapoliisikertomuksia.

Kuvaavaa on, että Atkinson viittaa tarinassaan myös Agatha Christien ikoniseen Neiti Marple -hahmoon, joka on tunnettu leppoisasta, lempeästä ja hyväntahtoisesta ulkomuodostaan, veitsenterävillä aivoilla varustettuna. Jotain samaa tavoittelee kenties Atkinsoninkin hyväntahtoisilla dekkarikertomuksillaan, eikä Liian kirkas taivas ole tästä poikkeus, vaikka aiheet ovatkin poikkeuksellisen rankkoja.

Kate Atkinson: Liian kirkas taivas
Big sky
Suom. Kaisa Kattelus
S&S, 2019
379s.
Kansi: Anders Carpelan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s