Haruki Murakami: Sputnik – rakastettuni

Opettaja K on Murakamin tämänkertaisen tarinan päähenkilö ja kertoja. Hän kertoo tarinaa ystävästään Sumiresta, joka on boheemi, kirjailijanurasta haaveileva nainen, johon myös K on omalla tavallaan ihastunut. K itse puolestaan on heittäytynyt suhteeseen oppilaansa äidin kanssa. Sumire taas ihastuu itseään rutkasti vanhempaan Miuhun, jonka kanssa suhteen rakentaminen on kuitenkin lähes mahdotonta, sillä hän on ihmisenä vain puolikas. Sumiren epätoivoinen rakkaus saa hänet katoamaan kokonaan toiseen todellisuuteen, pyrkimyksenään täyttää paikkansa Miun toisena puoliskona.

Näistä omituisista rakkaussuhteista ja suhteettomuuksista kertoo Murakamin Sputnik – rakastettuni. Se on siis omaperäinen kokoelma mahdollisia ja mahdottomia suhdepoukkoiluja. Murakamille ominaiseen tapaan surrealistisia tai maagisen realistisia elementtejä on tarina jälleen pullollaan. Kummallista mutta ei lopulta niin monimutkaista kuin ehkä äkkiseltään voisi ajatella.

Minun on vaikea puhua itsestäni. Jään aina tuon ikuisen paradoksin ansaan: kuka minä olen? Kenelläkään toisella ei tietenkään ole niin paljon pelkkää tosiasiatietoa minusta kuin minulla. Mutta kun kerron itsestäni, kaikenlaiset muut tekijät – arvot, normit, omat rajoitukseni tarkkailijana – saavat minut, kertojan, valikoimaan ja jättämään pois asioita minusta, kerrottavasta. Minua häiritsee aina ajatus, että en maalaa itsestäni kovin objektiivista muotokuvaa.”

Sputnikissa toistuvat monet Murakamin romaaneista tutut elementit: populaarikulttuuriin viittaukset, monenlaiset todellisuudet, yliluonnollisuus, rakkaus ja seksi, ihmisten välisten suhteiden mahdollisuudet ja mahdottomuudet. Myös rakkaudennälkä, yksinäisyys ja alakuloisuus ovat teemoina tarinassa läsnä. Tarina on Murakamille tyypillisesti poukkoileva ja mielikuvituksellinen, mutta pysyttelee silti hyvin perinteisissä kysymyksissä. Murakamin ystäville Sputnik tarjoaa taattua, tuttua ja turvallista tavaraa.

Haruki Murakami: Sputnik – rakastettuni
Sputnik Sweetheart
Suom. Ilkka Malinen
2001, Tammi
252s.
Kansi: ei mainittu

Jätä kommentti