Anu Juvonen: Lähiöoksennus

Katja on helsinkiläisessä Kannelmäen lähiössä kasvava nuori tyttö 1980-luvulla. Katjan isä jättää perheensä ja muuttaa toisen naisen perässä Töölöön. Myös Katja haaveilee elämästä nuhjuisen Kannelmäen sijaan – ainakin mielikuvissa – hulppessa ja arvokkaassa Töölössä. Nuoruus lähiössä on kuitenkin melko kaukana töölöläisarjesta.

Isä sanoi epäonnistuneensa isänä siinä, että asuimme Kannelmäessä. Sen mielestä me saisimme paremmat eväät elämälle Töölössä. Se katseli kannelmäkeläisiä arvostellen ja sanoi, että me emme kuulu sinne.”

Kun Katja ystävystyy Mirri- ja Sanna-nimisten tyttöjen kanssa, alkaa nuoruus isolla ännällä. Siihen mahtuu monenlaisia kokeiluja tupakasta alkoholiin ja seksiin. Tytöt joutuvat pitämään puolensa lähiöjengien kanssa kohdatessa ja se vaatii monenlaisia selviytymistaitoja sekä kovuutta, jota saavutetaan vain kokeilemalla kaikkea. Sekä Mirrillä että Sannalla on takanaan monenlaisia ongelmia, mutta tyttöjen välinen ystävyys auttaa pitämään pakkaa kasassa.

Juvosen romaani on aidontuntuinen – tupakansavunkatkuinen ja hengästyttävä – kasvukertomus nuorten tyttöjen elämästä lähiössä. Se vilisee 1980-luvulla kasvaneille tuttuja anekdootteja ja populaarikulttuurituotteita, kuten c-kasetillinen Glenn Medeiros -hittiä (tehty!) ja ”nollaviisysi”-puhelinlinjalle soittelu. Tyttöjen rankat kokemukset voivat paikoitellen tuntua liioitelluilta, mutta sitten eivät kuitenkaan.

Tyttöjen välisen ystävyyden koossapitävän liiman lisäksi Juvonen luotaa elämänmakuisesti tyttöjen elämää ylipäätään. Herkkyyden ja kovuuden välillä tasapainoilu on tytöille arkipäivää. Hyvinkin rankkoihin aiheisiin sukelletaan. Myös lähiöelämää kuvataan aidontuntuisesti. Juvonen on valinnut selvästi lähiön nurjan puolen esittelyn, mutta sekin on totta – niin totta kuin fiktiossa voi ollakin. Hauskaa, elävöittävää lisää kerrontaan tuo Tanotorvi-nimisen lehden paikallisuutisista ja mielipidekirjoituksista poimitut katkelmat, joissa esimerkiksi paheksutaan nuorison toilailuja.

Vaikka Juvosen romaani on karu, se on myös täynnä elämää ja vimmaa, huumoriakin. 1980-luvulla nuoruutta eläneelle ja myös lähiön kasvateille se tarjoaa niin ikään paljon tarttumapintaa.

Anu Juvonen: Lähiöoksennus
2013, Minerva kustannus
225as.
Kansi: Taittopalvelu Yliveto oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s