Laura Laakso: Mrs. Milkyway

Mrs. Milkyway on omaperäinen ja monitasoinen esikoisromaani, jonka päähenkilö on lentoemäntä Pan. Hän elää varsin normaalia lentoemännän urautunutta arkea, kunnes mielikuvituksellinen tapahtumasarja muuttaa tarinan kulkua. Panin lentokone katoaa Atlantilla. Pan on vähän aiemmin osallistunut autofiktiokurssille ja nyt hänen entinen opettajansa saa tutkittavakseen naisen autofiktiivisiä kirjoituksia, josko niistä löytyisi selityksiä omituiselle onnettomuudelle. Tekstit avaavatkin tien Panin lapsuuteen ja monenlaisiin maailmoihin.

Kolme, kaksi, yksi, hyppää Pan, nyt Pan hyppää! Ja sitten hypätään, levitetään pikkukädet oikein korkealle ilmaan ja annetaan ilmavirran työntyä siipien alle, masun pohjassa ja sielläjasiellä tuntuu hyvältä, humahtavalta. Vhuuh, huuhdellaan koko pikkuvartalo sisältäpäin yhä hyvemmäksi ylevämmäksi, ilmakylvetään, melkein tulee iso nauru koska on vaan niin.”

Laakson romaani on tyylilajeja iloisesti sekoitteleva, poukkoileva teos, joka koettelee monella tapaa proosan raja-aitoja. Siinä on erinäisiä liitteitä ja fonttivaihtelua sekä kuvia. Mukana on myös lainauksia esimerkiksi Joyce Carol Oatesilta. Jotain tunnistettavaa juuri Oatesin tyyliin verrattuna Laakson romaanissa onkin, vaikka se juonellisesti ja muodoltaan muutoin onkin varsin erilainen.

Laakso irrrottelee tyyleillä niin paljon kuin vain esikoiskirjassa voi. Tekstillisesti ja kerronnallisesti juuri rajattomuus ja tyyli-iloittelu viehättävät.

Laura Laakso: Mrs. Milkyway
2019, Aviador Kustannus
179s.
Kansi: Jonna Nisu / iStock

Yksi kommentti artikkeliin ”Laura Laakso: Mrs. Milkyway

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s