Ragnar Jónasson: Saari

Hulda Hermannsdóttir -nimisen reykjavikilaispoliisin tarinan toisessa osassa ollaan reilut kymmenen vuotta edeltävää osaa aiemmassa ajassa. Viisikymppinen Hulda on tässä vaiheessa jo menettänyt perheensä ja on omistautunut työlleen.

Hän päätyy selvittämään tapausta kymmenen vuoden takaa. Tuolloin neljä nuorta on kokoontunut viikonlopun viettoon saareen ja yksi heistä tippunut kielekkeeltä kuolemaansa. Rikoksesta on aikanaan tuomittu yksi henkilö, mutta Hulda ei ole vakuuttunut tämän syyllisyydestä.

Henkilökohtaisessa elämässään hän on vastikään menettänyt äitinsä ja haluaa selvittää isänsä kohtaloa. Hän ei ole ikinä tavannut amerikkalaistaustaista isäänsä.

Jónassonin kolmiosaisesta Hulda-dekkarisarjasta tämä keskimmäinen osa tarjosi minusta vähiten jännitettä. Huldan tutkima juttu on melko perinteinen suku- ja ihmissuhdedraama, joka on toki yllättäväkin, mutta ehkä turhan kiemurainen. Hulda tuntuu olevan kaikkien kolmen dekkarin yhdistävä tekijä, mutta rikosten välillä ei ole niin selkeää yhteyttä kuin olisi toivonut. Jónasson onnistuu silti rakentamaan jännitettä vaivattomasti ja perinteisiä kliseitä väistäen, rakentaen myös Huldasta kokonaista ihmistä, tästä kiitos hänelle.

Ragnar Jónasson: Saari
The Island
Suom. oona Nyström
2021 (2019), Tammi
297s.
Kansi: Markko Taina

Jätä kommentti