Carlos Ruiz Zafón: Henkien labyrintti

Unohdettujen kirjojen hautausmaa -kirjasarjan neljännessä osassa Daniel Sempere, aiempien osien nuori poika on kasvanut aikuiseksi. Hän on menettänyt äitinsä ja äidin kuolemaan liittyvä mysteeri kummittelee mielessä. Hän on naimisissa Bea-nimisen naisen kanssa ja työskentelee kirjakaupassa, kun hänen elämäänsä astuu Alicia Gris -niminen salaperäinen nainen. Gris tutkii yhdessä työtoverinsa Vargasin kanssa ministeri Vallsin katoamista. Samalla Daniel päätyy selvittelemään äitinsä salaisuutta.

Sinä vuonna kun Alicia Gris tuli Madridiin, hänen mentorinsa ja nukkemestarinsa Leandro Montalvo opetti hänelle, että jos haluaa säilyttää järkensä, on huolehdittava, että maailmassa on paikka, johon voi ja haluaa kadota. Tuo paikka, viimeinen pakosija, on pieni sielun lisäke, ja silloin kun maailma kariutuu absurdiin komediaansa, voi aina paeta sinne ja hukata avaimen.”

Henkien labyrintti on aiempien sarjan osien tapaan täynnä pimeitä Barcelonan katuja, mystiikkaa, jännitystä ja kirjojen lumoa. Tässä osassa tarina on kuitenkin saanut aiempaa synkempiä sävyjä ja goottinen tunnelma on entistäkin painavampi. Koukuttava, kaunokirjallisuuden eri lajielementtejä sekoitteleva kirjasarja onnistuu jälleen tehtävässään: se tempaa mukaansa ja viihdyttää. Juonen sijaan sen viehättävintä antia on kuitenkin vahva tunnelma ja miljöökuvaus, nuo eläväiset, pimeät barcelonalaiskadut.

Carlos Ruiz Zafón: Henkien labyrintti
El laberinto de los espiritus
Suom. Antero Tiittula
2016, Otava
959s.
Kansi: By Planeta Arte & Design

Jätä kommentti