Carol Shields: Pikkuseikkoja

Pikkuseikkoja on kanadalaisen Carol Shieldsin esikoisromaani, joka ammentaa samoista aiheista kuin Shields myöhemmissäkin teoksissaan: pääosin valkoisen, keskiluokkaisen, keski-ikäisen ja heteronormatiivisen länsimaisen perhearjen loivasta dramatiikasta.

On sunnuntai-ilta. Ja mielessäni käy ajatus, että minun pitäisi olla onnellisempi kuin olen.”

Romaanin päähenkilö on Judith, elämäkertakirjailija, joka elää miehensä, kirjallisuudentutkija Martinin kanssa. Pariskunnan lapset, 16-vuotias Meredith ja 12-vuotias Richard elävät vielä kotona. Perhe on aikoinaan asunut vuoden Englannissa Martinin työn vuoksi. Tuolloin he vaihtoivat koteja englantilaisen Spaldingin perheen kanssa. Kirjailijan urasta haaveillut vaihtokodin perheenisän käsikirjoitus päätyy Judithin käsiin ja mutkien kautta myös erään toisen kirjailijan tuotantoon. Tällaisia kirjallisuusbisnekseen kuuluvia sivujuonteita ja kirjallisuusmaailman kiemuroita tarinassa on paljon. Shieldsin romaaneissa kirjailijuus on toistuva teema.

Sen lisäksi Judith tekee paljon arkisia havaintoja perhe-elämästään, lapsistaan, avioliitostaan ja elämästä ylipäätään. Jonkinlaista kyllästymistä on havaittavissa. Judith selvästi kipuilee arkensa kanssa, muttei oikein keksi mitä siinä muuttaisi, tai miten.

Talo, jossa me – Martin, lapset ja minä – asumme, ei ole ihan minun näköiseni talo. Se ei siis ole sellainen talo, jonka emännäksi olin joskus kuvitellut itseni.”

Shieldsin vahvuus on jälleen siinä, miten hän tekee arkisista havainnoista oivaltavia ja kiinnostavia sekä tarkkanäköisessä ihmiskuvauksessa.

Carol Shields: Pikkuseikkoja
Small Ceremonies
Suom. Hanna Tarkka
2011 (1976), Otava
235s.
Kansi: David Burton

Jätä kommentti