Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko

Klara on tekoälyyn perustuva robottinukke, keinotekoinen ystävä, jonka tehtävä on tukea erityisesti ongelmaisia nuoria kasvamaan oikeaan – tai vanhempien haluamaan – suuntaan. Tavallista robottinukkea erityisemmän Klarasta, ja hänen kaltaisistaan nukeista, tekee erityinen älykkyys ja inhimillisyys. Klara odottaa robottinukkeja myyvän kaupan ikkunassa uutta ostajaansa. Eräänä päivänä kauppaan saapuu ostaja ja Klara päätyy uuteen kotiinsa, sairaan nuoren tytön Josien ystäväksi. Josien luona Klaralle alkaa kuitenkin pian välittyä ahdistava ilmapiiri ja vanhempien todelliset tarkoitusperät.

”’Se on B2’, Johtajatar vastasi. ’Kolmatta sarjaa. Rex on täydellinen kumppani sopivalle lapselle. Se rohkaisee nuoressa henkilössä erityisesti tunnollista ja työteliästä asennetta.’”

Ishiguron romaani liikkuu lähitulevaisuudessa ja on dystooppinen, joskin tavallisimpiin dystopiakertomuksiin verrattuna ilman ylitsepursuavaa uhkakuvien vyörytystä. Kauhun sijaan Ishiguron romaanissa on myös paljon inhimillisyyttä ja lämpöä.

”’Klara, kerron sinulle pari asiaa. Lapset lupailevat koko ajan kaikenlaista. He tulevat näyteikkunan luo ja lupaavat mitä sattuu. Lupaavat tulla takaisin, pyytävät, ettet antaisi kenenkään viedä sinua. Sitä tapahtuu koko ajan. Useimmiten lapsi ei tule takaisin.’”

Romaani ottaa kantaa erityisesti ihmisen taipumukseen vaatia liikaa niin itseltään kuin jälkeläisiltään. Menestyäkseen aina vain paremmin, ihminen on alkanut muokata luontoa ja geeniteknologian myötä myös perimäänsä haluttuun suuntaan. Klaran tapaiset nuketkin on kehitetty muokkaamaan lapsista, jotka eivät ole oppineet normaalia vuorovaikutusta etääntyneiltä, ajanpuutteen riivaamilta vanhemmiltaan, sosiaalisempia. Varsinkin koulumaailman ja kilpailukulttuurin paineet välittyvät romaanista ja lienevät ehkä Suomeen verrattuna isompia keskustelunaiheita erityisesti Yhdysvalloissa (jonne Ishiguron romaani sijoittuu) kuin myös kirjailijan toisessa kotimaassa Japanissa.

Vaikka Rickiä ei ole muunnettu, hänellä on vielä yksi varteenotettava vaihtoehto. Atlas Brookingsiin otetaan pieni joukko muuntamattomia opiskelijoita. Se on ainoa kunnollinen college, joka tekee niin.”

Toisaalta romaani on kertomus hyvin inhimillisistä tarpeista ja ikiaikaisista teemoista, kuten rakkaudesta, kuolemasta, vanhemmuudesta ja ystävyydestä. Ishiguron kerronnassa on mystiikkaa ja symbolismia, esimerkiksi auringon ja kuun voimasuhteista. Ishiguron kieli on selkeää ja tarkkaa, mutta siinä on paljon mielikuvituksellisia, maagisiakin elementtejä. Kerronta on vaivattomasti soljuvaa ja vaikka juoni ei ole täysin eheä, on tarina kiehtova.

Tekoäly ja robotiikka näyttäytyvät Ishiguron romaanissa kiinnostavasti inhimillisyyden rakennuspalikoina, eivät pelkästään sen vastakohtana. Ihminen pyrkii valjastamaan teknologiaa omien tarpeidensa tyydyttämiseen ja elämänsä helpottamiseen, mutta ehkä koneet onnistuvatkin toisinaan ennen kaikkea paljastamaan ihmisestä epäinhimillisiä puolia tai ainakin inhimillisyyden rajoja.

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko
Klara and the Sun
Suom. Helene Bützow
2021, Tammi
371s.
Kansi: Laura Lyytinen

Jätä kommentti